Lékárna radí, jak na ‚vbočený palec‘

7. říjen 2015

Jde o nepříjemnou záležitost. Ze začátku jde navenek jen o drobnou potíž, ale později dokáže člověku hodně zkomplikovat život.

Řeč je o diagnóze, které lékaři říkají vbočený palec. V pravidelné rozhlasové Lékárně o tom hovořil MUDr. Michal Mačák, primář ortopedie Městské nemocnice Ostrava.

„Hallux valgus (vbočený či vybočený palec) je ortopedický problém, u kterého jde o to, že v určitém věkovém stupni se začne rozšiřovat přední část nohy a palec začne směřovat na zevní stranu. A na té vnitřní straně vznikne takové místo, které prominuje a může tam být otlak z boty a podobně,“ vysvětluje primář na úvod rozhlasové Lékárny.

Jaké ortopedické problémy hallux valgus přináší? Jak se dá ‚vybočený palec‘ léčit? Nejen na tyto otázky uslyšíte odpověď v zvukovém záznamu naší rozhlasové Lékárny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.