Lékárna se zaměřila na obrnu lícního nervu

25. únor 2015

Už jste někdy slyšeli o takzvané obrně lícního nervu? Je to velmi nepříjemná nemoc. Pacienti, kteří jí trpí, například nemohou zavřít oko, mají pokleslý ústní koutek nebo jiný podobný problém v obličeji.

Jde o výpadek funkce lícního, tedy sedmého hlavového nervu, takzvanou Bellovu obrnu. Jak vzniká a jak ji lze léčit? I na tyto otázky odpovídala MUDr. Jana Junkerová z neurologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Lícní nerv je jeden z dvanácti hlavových nervů a má pořadové číslo sedm. Je nezbytný pro dobrou funkci hlavně mimických svalů, takže zásobuje tvářové svaly z horní i dolní poloviny tváře. Kromě toho zásobuje i slinné a slzné žlázy, má co dělat s chutí.

„Incidence obrny lícního nervu je podle literárních údajů asi čtyřicet na sto tisíc za rok. V neurologické ambulanci je to věc, která je vidět asi jednou za týden. Není to raritní diagnóza, patří spíš mezi ty častější,“ řekla v Lékárně lékařka.


Téma příští Lékárny
Světový den ledvin připomene už podesáté v březnu široké veřejnosti důležitost prevence a péče o zdraví ledvin. S tou je potřeba začít už v raném věku. Hostem proto bude dětský nefrolog Tomáš Zaoral, který se v ostravské Fakultní nemocnici stará o nejmenší pacienty s nemocemi močových cest a ledvin. Odpovíme i na vaše otázky. Ptejte se už teď! Napište nám na lekarna.ostrava@rozhlas.cz.

Onemocnění se dotýká stejně mužů i žen ve všech věkových skupinách. Je ale třeba si říci, že diabetici a obecně lidé, kteří mají takzvanou polyneuropatii, tedy už nějaké výchozí postižení periferních nervů nervového systému, jsou k této obrně náchylnější.

„Pacienti mají kromě povislého koutku, slzení a slinění i změněnou chuť v polovině úst na polovině jazyka. A mohou také zvláštním způsobem vnímat zvuky – jako kdyby rezonovaly. Souvisí to s tím, že sedmý hlavový nerv se podílí i na zásobení středouší,“ vysvětlila Jana Junkerová.

Jak lékaři postižení léčí a další užitečné informace se dovíte v audio záznamu naší rozhlasové Lékárny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: š.iva
Spustit audio