Lesníci obnovují populaci tetřeva hlušce v Beskydech

4. září 2017

Typické tokání tetřeva už při návštěvě lesa prakticky neuslyšíte. Populace tohoto ptáka totiž razantně klesá. O jeho návrat do Beskyd se snaží státní Lesy České republiky. V Krásné pod Lysou horou vychovávají mláďata určená pro vypuštění do volné přírody.

Zatímco v 19. století žily v horách stovky těchto ptáků, teď jich jsou jen jednotky kusů.

„Je to veliký pták, který hnízdí na zemi. Tím je velmi ohrozitelný. Dochází ke zvýšení návštěvnosti české krajiny. Zároveň se nám zejména po druhé světové válce navyšují stavy drobné zvěře, které říkáme škodná. Prostě dravců, predátorů,“ vysvětluje výrobně technický ředitel Lesů České republiky Václav Lidický.

Lesníci letos vypustili do volné přírody prvních pět odchovaných mláďat.

„Tetřevi by měli potřebovat v podstatě území o nějaké rozloze, kde se bavíme o stovkách hektarů. A zároveň v těch místech chceme omezit rekreační činnost, co se týče hromadných akcí, sportovních akcí a podobně,“ říká lesní správce Tomáš Peka s tím, že lesníci kvůli ochraně tetřevů už jednají o omezení turistiky v okolí Travného.

Do budoucna počítají s dalšími chráněnými lokalitami, třeba horami Slavíč nebo Smrk. Vypuštěných tetřevů by mělo každý rok přibývat.

„Pokud se dostaneme na číslo nějakých 20, 25 ptáků do volné přírody, myslím, že budeme všichni spokojeni,“ dodává tetřevník Vlastimil Novák.

Lesníci tvrdí, že s těmito počty se na stabilní populaci tetřevů dostanou nejdříve za dvacet až třicet let.

Tetřevník Vlastimil Novák před jednou z voliér
autor: Michal Polášek
Spustit audio