Lesy v okolí Slezské Harty ukrývají nejednu zajímavost. Například starou Vápenku

17. leden 2017

V lesích kolem Slezské Harty můžete narazit na šipky s nápisem Vápenka. Zavedou vás k unikátní technické památce, která stojí jen asi 200 metrů od břehů přehrady.

Okolí přehrady Slezská Harta na Bruntálsku ukrývá nejednu zajímavost. Navštívit tam můžete třeba rozhlednu na vyhlaslé sopce Velký Roudný nebo se vydat po naučné stezce až k přírodní památce Razovské tufity.

Pokud se ale z Razové vypravíte opačným směrem, tedy k Leskovci nad Moravicí, zavede vás naučná stezka lemující břeh Slezské Harty až k dochované technické památce, ve které si v minulosti pálilo vápno.

„Byla původně konstruována v roce 1912 a zrekonstruovaná byla Klubem za starý Bruntál. Ten starou pec zafixoval, udělal nad ní stříšku, aby byla zachována a návštěvníci se z památky mohli radovat,“ říká Bedřich Buťák, starosta Leskovce nad Moravicí (nezávislý).

Jak taková pec fungovala?

Nahoře byl asi dvoumetrový otvor, kterým se dovnitř vkládaly kusy vápence o velikosti kolem 30 centimetrů. Skládaly se na sebe, aby zespodu mohl proudit žár z topeniště, které bylo dole a mělo svůj otvor. Vápenec se po vypálení, které trvalo asi 24 hodin, vytahoval ven, drtil, nakládal na vozy a odvážel na staveniště.

Vápenná pec v lesích u Slezské Harty

Jak se využíval, si můžete přečíst na informační tabuli, která je součástí celé naučné stezky. Můžeme se tady dočíst, že vápenec se tady těžil po staletí a vápno se používalo především na hašení, pro potřeby stavebnictví. Vápenec ale potřebovala zřejmě i blízká železná huť pod Roudnem. A kvalitního vápna se používalo i k bělení plátna.

Co dál v okolí

„Nachází se tady i naučná stezka Zatopené osudy. My jsme v roce 2015 otevřeli druhou etapu naučné stezky, která spočívá v tom, že jsme vysázeli alej ovocných stromů z odrůd, které tady byly použity původními německými obyvateli. Stezka končí u břehu Slezské Harty, kde je umístěna maketa přehradní nádrže, která se dá napustit nebo vypustit. Je to taková ukázka toho, jak to tady vypadalo před lety,“ dodává Bedřich Buťák.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio