Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě zahájí Hamlet

20. červenec 2016

Milovníci Shakespeara a divadla pod hvězdnou oblohou dnes opět zamíří na Slezskoostravský hrad. Začíná tam totiž další ročník Letních shakespearovských slavností. Populární festival, který se kromě Ostravy odehrává také v Praze, Brně a Bratislavě, letos nabídne téměř 20 představení a odstartuje stylově premiérou. Dnes večer ho zahájí tragédie Hamlet.

Do nastudování zřejmě nejhranější Shakespearovy tragédie se pustil ostravský tým v čele s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou. Dobové kostýmy ale nečekejte, Hamlet v jejím podání dostal zcela nový facelift.

„To, co máme rozdílné, je asi to, že nemáme Hamleta, který by chodil po jevišti a filozofoval. My máme obyčejného kluka, žádného intelektuála, který se prostě rozhodne, že v momentě, kdy už všechno přesáhne určité hranice, bude křičet Král je nahý. A znamená to jeho smrt,“ vysvětluje režisérka.

Ostravský Hamlet bude také mnohem kratší. Na úpravách překladu se podílel ostravský dramatik Tomáš Vůjtek, který ze hry nemilosrdně vyškrtal 50 stran textu.

„Reálie jsou potlačené, nemáme tam ani šlechtické tituly. Máme jen krále, který ale je králem titulován v podstatě jako hlavní člen nějakého gangu. Naše pointa je v tom, že Claudius tuší, že Hamlet něco tuší,“ dodává dramatik.

Do titulní role obsadila režisérka možná trochu překvapivě zpěváka Tomáše Savku, který se v posledních letech zabydlel v souboru ostravského muzikálu. Teď ale na něj čeká zcela nová disciplína.

Je to jako když běháte sprinty a najednou vám někdo řekne, ať běháte vytrvalostní běh. Ten fór je v tom, že Hamlet tady jako jediný vůbec nezpívá,“ směje se zpěvák.

Hamlet bude na ostravských slavnostech jednou ze dvou tragédií, mezi diváky totiž už tradičně vedou komedie. I tak ale režisérka Janka Ryšáek Schmiedtová věří, že v jejich konkurenci Hamlet obstojí.

„Doufám, že diváci nebudou rozčílení, že se pro jednou nebudou tolik smát, ale zároveň v každé tragédii je kus komedie a to je i v Hamletovi,“ uzavírá režisérka.

Letní shakespearovské slavnosti nabídnou v Ostravě ještě Romea a Julii, komedie Mnoho povyku pro nic, Dvaja pány z Verony, Jak se vám líbí a novinku pražské produkce Večer tříkrálový. Většina představení už je teď beznadějně vyprodaná.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio