Lom Kamenárka ve Štramberku je plný vzkazů. Lidé je skládají z tamních balvanů

9. prosinec 2017
Dobré odpoledne

Turisté jistě dobře znají malebné městečko Štramberk v Moravskoslezském kraji. Ale pokud tam někdy zamíříte, určitě si udělejte více času, než na návštěvu městské památkové rezervace, Trúby, či jeskyně Šipky. V bezprostřední blízkosti totiž leží unikátní přírodní památky. Třeba lom Kamenárka, významná geologická lokalita – odkryv tithonských štramberských vápenců.

„Kamenárka jsou vlastně lomy dva – Horní a Dolní. Z té Dolní postupně vzniká botanická zahrada. Horní zůstává zachována v takovém stavu, v jakém ji opustili před zhruba sto lety těžaři,“ říká vedoucí kopřivnického informačního centra Lukáš Filip.

Některé prameny tvrdí, že se zde vápenec dobýval ručně už od středověku. V jiných se dočteme, že těžba začala až ve druhé polovině 19. století. Každopádně pro znalce geologie doplňme, že se zde pokochají odkryvy tithonských štramberských vápenců. Mimo to je lom i velmi cennou paleontologickou lokalitou – bylo zde nalezeno přes 650 druhů fosilií.

„Vzácné poklady se však Kamenárkou prohánějí i dnes. Jedním z nich je vzácný motýl jasoň černooký. Jde o endemit, tedy druh, který nenajdete nikde jinde, než právě ve Štramberku. Dalším kriticky ohroženým tvorem je ještěrka zední,“ připomíná Lukáš Filip.

Čtěte také

Rájem pro mnoho obojživelníků je pak malé jezírko, které lidé poeticky nazvali Stříbrné. Plněné je pouze dešťovou vodou, a když budete mít štěstí, zahlédnete v něm třeba mloka skvrnitého. Jezírko leží na dně lomu Horní Kamenárka. A právě jeho tato travnatá plocha slouží lidem jako jakási obří tabule pro vzkazy. Z volně ležících kamenů si zde tvoří svá vyznání lásky, podpisy či jen obrázky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.