Louky starých časů najdete v Hlučíně

23. srpen 2016

Taky byste se chtěli procházet po louce plné kopretin, chrp a divizen jako za časů našich předků? O nejen tyto původní odrůdy rostlin, stromů a znovuobnovení lučních společenstev pečují dobrovolně a ve svém volném čase mladí lidé ze sdružení Agri Nostra v Hlučíně.

Agri Nostra znamená ve volném překladu z latiny naše pole. A zrovna tak se jmenuje sdružení dobrovolníků v Hlučíně, které se zabývá tvorbou a ochranou přírody i kulturního dědictví. Snaží se o znovuobnovení původních odrůd rostlin a původních lučních společenstev s kosami a hráběmi, ale i s pomocí křovinořezů a krompáčů.

„Je to taková louka starých časů, kopretinová louka a motýlí louka. Je to krásné, jak to všechno kvete a cvrčkové cvrlikají,“ říká za sdružení Magda Kleinová. „Opečováváme tři lokality – jedna je U Cihelny, druhá je na Okrajové a třetí Za loukami,“ vyjmenovává.


Agri Nostra
Cílem sdružení je tvorba a ochrana krajiny a přírody a kulturního dědictví. Za tímto účelem sdružení usiluje o vytvoření a udržení přírodní rovnováhy; původních, přírodě blízkých biotopů a vzdělávání široké veřejnosti k přírodním a kulturním hodnotám a tradicím.

Na loukách uvidíte spoustu kytek jako například chrastavec polní, chrpy, kopretiny, různé jetele. Je to opravdu směsice barev a vůní. „Vyrostlo nám to asi za půl roku. Ale některé rostliny teprve koření a vyrostou až další rok. Takže se to každý rok mění,“ dodává Magda Kleinová.

Další podrobnosti z vycházky po loukách, kam jsme se vydali spolu s Magdou Kleinovou, Radimem Hejdukem a Karin Vitáskovou, uslyšíte ve zvukovém záznamu (viz odkaz ‚Poslechněte si celou reportáž‘).

Kakost luční
Mapa lokalit
autor: dam
Spustit audio