Má telefon na Arnolda Schwarzenegera nebo Billa Gatese. Jan Sagalinec má ve sbírce přes 100 tisíc vizitek

14. březen 2017

Podívejte se do kapes, možná v nich právě teď máte něčí vizitku. To, co je pro někoho jen praktickým papírkem s kontaktem, znamená pro Jana Sagalince z Bruntálu celoživotní koníček. Vlastní totiž jednu z největších sbírek vizitek u nás.

Sbírá je od roku 1990 a momentálně jich má už přes 100 tisíc kusů ze 190 zemí světa. Jeho snem je svou kolekci vystavovat, na to ale nemá dostatek prostředků. Sám totiž žije v sociálním bytě a pracuje v bruntálském azylovém domě.

„Když jsem byl malý, sbíral jsem všechno možné, ať to byly známky, pivní tácky, čokoládové obaly. Zhruba v deseti letech jsem dostal do ruky vizitku a říkal jsem si, proč nesbírat zrovna vizitky a nebýt v něčem unikátní. V Americe nebo v jiných státech je to úplně běžné, ale u nás v době totality měli vizitky jenom ředitelé různých úřadů a podobně,“ říká v rozhovoru Jan Sagalinec.

Teď už má úctyhodnou sbírku. Vizitky má ve velkých šanonech, na každé záložce je 20 vizitek. Sběratel navštívenky třídí podle států světa a dále je řadí na politiku, významné osobnosti, Nobelovu cenu, sport a další kategorie.

„Nedávno jsem získal vizitku Billa Gatese, snažil jsem se o to několik let. Podařilo se stejně jako s kandidátkou na prezidenta Hilary Clinton,“ listuje jedním z šanonů sběratel, který vizitky získává písemnou formou i osobním kontaktem.

Vizitka jako malé CD

Další zajímavosti o vizitkách, či o jejich získávání uslyšíte v záznamu rozhovoru s Janem Sagalincem (viz odkaz v úvodu článku). Na vizitky se můžete také podívat na sběratelově webu sberatel-vizitek.webnode.cz.

Vizitky
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio