Magazín Křížem krajem představil bílovecký zámek

31. říjen 2013

Jako atrakce pro návštěvníky funguje teprve třetím rokem. Býval sice šlechtickým sídlem, ale pak taky skladem obilí či plynových masek. Dřív uzavřený zámek v Bílovci na Novojičínsku dostal šanci a dnes žije kulturou i víkendovými prohlídkami.

Zámek stojí na základech goticko-renesanční tvrze. Jeho interiéry pochopitelně obývalo panstvo, ale pamatují taky velké požáry, rabování, skladiště obilí anebo sklad civilní obrany. Zámek v Bílovci na Novojičínsku chytil druhý dech před třemi lety, kdy začala jeho postupná rekonstrukce.

A zájem návštěvníků rok od roku sílí. Letos šplhal k číslu pět tisíc. „Tady je totiž jedna taková prastará pověst, a to že místní majitel zámku baron Karel Sedlnitzký zastřelil svoji služebnou Bětu,“ nastiňuje historku, kterou vypráví návštěvníkům, kastelán zámku Eduard Valeš.

Historka funguje se stoprocentní jistotou. Krvák zaujme vždycky. Podle divadelních ochotníků v tom byla nešťastná láska. Kastelán ale nabízí jinou verzi: „V každé váze dámského pokoje měla ukrytou flašku. A jednoho dne v nějakém stavu té psychózy vpadla k baronovi do ložnice s dlouhým kuchyňským nožem a mu nezbylo, než ji zastřelit.“

Podle něj teď na zámku údajně straší. „V jedné místnosti, kterou jsme tedy identifikovali, by se měla objevovat na zdi červená skvrna,“ dodává kastelán.

Eduard Valeš je jedním z těch, kteří zámek pomáhají oživit. Předloni se lidem otevřel poprvé a jeho interiéry prošlo na tisíc lidí. Letošní sezóna atakovala hranici pěti tisíc návštěvníků.

„Jsem tady poprvé. Líbil se mi ten příběh o tom, že tady byla ta paní zavražděna,“ svěřuje se mladík Lukáš z nedalekého Bílova.

Zámek prochází postupnou obnovou. Tento rok třeba v kapli svatého Hyacinta. Tam jsou nově i zrestaurované a památkově chráněné náhrobky rodu Sedlnitzkých z Choltitz, nová atrakce pro návštěvníky. Co je ale spolehlivě táhne, jsou expozice, třeba ta s retrohračkami.

„Původně jsme mysleli, že to budou Husákovy děti – sedmdesátá až osmdesátá léta, ale už tady lidé nosí hračky i z padesátých let. Jinak tady máme dvě stálé expozice. Jedna je věnovaná historii zámku, právě té rodině Sedlnitzkých a druhá expozice je Lov a myslivost v proměnách doby. A máme tady úžasného člověka, pana Pilicha, který vyraboval celý svůj obývák a ty věci pověsil tady do zámku,“ pochvaluje si kastelán.


Více si o bíloveckém zámku můžete poslechnout v záznamu magazínu Křížem krajem.

Spustit audio