Magazín Křížem krajem zastihl v Košařiskách lidového multiinstrumentalistu Michala Smetanku

10. září 2013

Hrál a zpíval staré slovenské písničky pro japonskou císařskou rodinu, pro anglickou královnu, a minulý týden se Michal Smetanka se svými píšťalami a fujarami představil v Košařiskách na tradičním podzimním rozdělování ovcí.

Mimo Ameriky a Antarktidy hrál snad už po celém světě. Michal Smetanka ze slovenské obce Brutovce patří mezi multiinstrumentalisty, mezi hráče na lidové dechové hudební nástroje, které si navíc sám vyrábí. V magazínu Křížem krajem jsme se vypravili do beskydské obce Košařiska poblíž Jablunkova, kde jsme se s tímto vynikajícím folkloristou setkali.

„Jednou mi přeplo v hlavě a jako muzikant klasicky vychovaný na klasický nástroj jsem pochopil, že ta naše stará kultura je úžasná. A tak jsem s tím začal. Začal jsem hledat staré písně, staré způsoby hry a staré hudební nástroje. A dodnes mě hřeje u srdce, že to dělám,“ vzpomíná Michal Smetanka, jak s hraním na lidové nástroje začal. Původně byl učitel hudební výchovy a klavírista. Pochází navíc z muzikantské rodiny.

V našem magazínu také zahrál na dvojgajdici. „Zvukem se to velmi podobá na gajdy, ale vzhledově je to něco úplně jiného. Je to nástroj, o kterém by se dalo vyprávět hodiny,“ říká folklorista s tím, že vyrábět dvojgajdici umí na Slovensku dva, možná tři lidé.


Gajdice je starý slovenský pastevecký nástroj vyrobený ze dřeva, nejlépe z bezu, nahoře má šest dírek a dole jednu, je zakončen korpusem z kravského rohu vybaven naústnicí, tedy pískadlem.

Michal Smetanka se se svými píšťalami, fujarkami, gajdicí dostal už na mnohá místa ve světě. „V Americe jsem nebyl, i když mých nástrojů je tam hodně. Bojím se přes oceán, protože kdyby se něco stalo, neumím se přes něj vrátit pěšky. Ale kromě Ameriky a Antarktidy jsem byl vlastně všude,“ říká s úsměvem.

Workshop - hráč na lidové nástroje Michal Smetanka

Hrál například pro japonskou císařskou rodinu, pro královnu Alžbětu II., hrál různým politikům, velvyslancům či knížatům. „Nejraději ale hraji normálním lidem, kterým vidíte v očích, že je to zajímá. I když to nejsou folkloristi. Oni cítí toho ducha,“ dodává pan Smetanka.


Celý rozhovor i se zvukovými ukázkami si můžete poslechnout ve zvukovém archivu magazínu Křížem krajem nebo také zde.

autor: Artur Kubica
Spustit audio