Malenovický kostel Na Borové je kulturní památkou. Pro místní hodně znamená

27. únor 2017

Na malém kopci v Malenovicích poblíž Lysé hory se vypíná kostelík. Tomuto místu se tady říká Na Borové. Kdysi tady rostly borovice.

Na první pohled nemá s dřevěným kostelem na Prašivé nic společného. Ale stačí se trochu zahloubat do jeho historie a hned se odkryjí zajímavé souvislosti. Do kostelíku Na Borové v Malenovicích jsme se vydali s místní rodačkou Janou Pyszkovou.

„Kostel nechal postavit majitel frýdeckého panství hrabě František Eusebius. Původně nechal zřídit na Borové a Prašivé misijní stanice ve snaze vymýtit na svém panství nekatolické učení. Byla zde postavena zděná misijní kaple – to je ten nynější boční vchod do kostela a taky tady bylo dřevěné obydlí pro toho misionáře,“ vypráví paní Pyszková.

Z původní kaple zbyl vlastně jen ten boční vchod. Kostel byl vysvěcen 14. září 1673 a zasvěcen svatému Ignáci z Loyoly. Toto bylo převzato z kostela z Prašivé, který byl vysvěcen o rok dříve, a už tam nebyl zasvěcen svatému Ignáci ale svatému Antonínu Paduánskému.

„Ze 40. let 19. století je zachována litografie tohoto kostela Na Borové s dřevěnou bání na původní kapli a s malou dřevěnou věží,“ připomíná jednu z podob kostela paní Pyszková s tím, že současná podoba kostela je z roku 1890, kdy byla přistavěna kamenná věž.

V kostele

Kostel byl v roce 2001 prohlášen za kulturní památku. „Památkáři je stavba hodnocena jako dobře dochovaná ranně barokní architektura s některými prvky goticko-renesančního tvarosloví,“ dodává rodačka.

Pro místní kostel hodně znamená. Je to vlastně dědictví jejich předků. „Velmi rádi se tady scházeli, nasávali to učení církve a předávali dalším generacím,“ říká Jana Pyszková. Ona sama se v Malenovicích narodila, v kostele Na Borové byla pokřtěna i oddána.

Výhled do beskydské krajiny
Spustit audio