Mélisande [électrotrad]: Party, které neodolají ani nebožtíci

Jakoby manželskému duu Mélisande nestačilo, že je tradiční frankofonní hudba z kanadského Quebecu sama o sobě generátorem neuvěřitelné energie, takže ji přidalo na elektronickém napětí a dávné předky tím doslova vytahuje z hrobů.

Prý ať si s nimi užijí pořádnou „électrotrad“ party, aniž by se jich dopředu zpěvačka Mélisande s multiinstrumentalistou Alexandrem Garandem zeptali na svolení. Odolat druhému albu Les Millésimes ale podle všeho nedokážou ani nebožtíci.

I když Francouzi nakonec severoamerické kolonie postoupili anglické koruně, Québec si udržel svůj frankofonní statut. A největší stejnojmenná kanadská provincie je dodnes doslova státem ve státě – s francouzštinou jako úředním jazykem, specifickou kuchyní, životním stylem, kulturou a samozřejmě hudbou, do níž velkým dílem přispěli také přistěhovalci z Irska, Skotska a Bretaně. Proto zní fanouškům „keltské hudby“ tak povědomě, což v některých případech platí také pro skupinu Mélisande. Ano, skupinu, protože k manželskému duu patří ještě houslista a banjista Robin Boulianne a bubeník Alexis Martin.

Mélisande s Alexandrem pocházejí z městečka Beloeil, ležícím nedaleko Montrealu v údolí řeky Richelieu, o němž existují zmínky už od roku 1694. Svou hudbu postavili na střetu quebecké tradice a moderní elektroniky s příměsí hip hopu. Takový přístup dost zavazuje, ne každému se totiž podaří obě složky vyvážit, aby z toho nevznikla další taneční dupárna.

O tom, že Mélisande vykročili správným směrem, svědčí významné kanadské hudební ceny a pochvaly odborníků, oceňující originální kombinaci akustických nástrojů s elektronikou, nad níž vládne hlas zpěvačky Mélisande.

Logo

V okolí Québecu je z čeho brát, i tak se manželé vydali do amerických a kanadských archívů, kde objevili spoustu dosud neznámých tradičních písní, které následně podrobili svému trad modernímu zkoumání. Měli k tomu ideální předpoklady: zatímco Mélisande vyšla z montrealské rockové scény, Alexandr pochází z významného tradičního rodinného klanu.

Název alba Les Millésimes se dá volně přeložit jako Vinobraní, lépe řečeno nabídka archívních skvostů, čím starších, tím lepších. V případě Mélisande hudebnímu výběru přidává na kvalitě moderní zpracování a celá řada hostů z quebecké tradiční scény. Ve skladbě Angelique si s nimi zazpívá a na niněru zahraje Nicolas Boulerice ze slavné skupiny Le Vent du Nord a Si l’amour prenait racine ozdobí rapem básník a hip hoper David Goudreault.

Spustit audio