Město Opava se chce obrnit takzvanými Zelenými hradbami

21. červenec 2015

Víte, co jsou Zelené hradby? Takové zelené opevnění by do budoucna mělo vzniknout v Opavě. Skupina nadšenců vypracovala plán, který počítá s oživením nezastavěných ploch v blízkém okolí města.

Město Opava by mohly obrnit takzvané Zelené hradby. Jde o plán, který má na nezastavěná předměstí vrátit zeleň a zviditelnit atraktivní cíle. Poslouží hlavně místním lidem, kteří by právě do nejbližšího opavského okolí mohli vyrážet na výlety a vycházky.

„Zelené hradby je projekt, který skupina nadšenců zpracovávala poslední tři roky. Scházeli jsme se na radnici s biology, s architekty a vytvářeli takovou síť cest a zelených cílů kolem města tak, aby se nějakým způsobem propojily. Kolem Opavy je celá řada zajímavých lokalit, ke kterým se ale poměrně těžko dostává,“ říká náměstek opavského primátora Dalibor Halátek.

Opavské Zelené hradby staví na tom, že se do okolí města vypraví více lidí a najdou si tam zajímavé cíle a výletní stezky. Atraktivním místem pro odpočinek či zastavení na vycházce mohou být třeba aleje, které nadšenci zakreslili do map jako nezbytnou součást zeleného opevnění.

Čtěte také

„Kolem Opavy máme asi 240 cest, které lze opravit, dosadit stromy, aby ta cesta byla příjemná. Umístili jsme do plánů asi 80 takzvaných výletišť – aby tam byla nějaká lavička, cíl, griliště a podobně. Jsou tam i místa pro rozhledny. Je to prostě o tom, aby měl člověk kam vyjít,“ upřesňuje Halátek.

A jak vůbec přišel na mysl výraz hradby? „Je to výmysl mého kolegy Karla Meleckého, ale vychází to z historie města Opavy, kdy na začátku 19. století se tady bouraly hradby a tehdejšího purkmistra napadlo, že než tu oblast zastavět, tak tady kolem historického centra vybudovat krásné městské parky. A teď jsme o 200 let dále, je tady město Opava se svými sídlišti a okolo jsou obrovské lány zemědělské půdy takřka bez zeleně, kde není skoro nic. A ty hradby – to je taková myšlenka udělat tady zase pás zeleně okolo města,“ vysvětluje Zdeněk Frélich, biolog sdružení Za Opavu.

Zelené hradby, okolí Opavy

Více se o Zelených hradbám dovíte v magazínu Křížem krajem. Jeho záznam si pustíte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio