Mezi novojičínská lákadla se zařadila unikátní expozice o generálu Laudonovi

5. únor 2016

Mezi pověstná lákadla města Nový Jičín patří kromě unikátní kolekce klobouků také Expozice generála Laudona, která byla v návštěvnickém centru v Novém Jičíně otevřena zhruba před rokem. Najdete ji v domě na náměstí v centru města, kde slavný vojevůdce během vojenského tažení v roce 1790 zemřel.

V expozici věnované životu a vojenské dráze generála Laudona si můžete potěžkat historické zbraně, zastřílet z děla, nebo si prohlédnout si model slavné bitvy s pěti stovkami cínových vojáčků. Expozice připomíná jak proslulého vojevůdce, tak dobu, ve které žil.

„Expozice je tematicky laděná, to znamená, že návštěvník se může seznámit opravdu tou hravou formou s životem Laudona. Každá část je odlišná. V té první se seznámíte s dětstvím a mládím Laudona. Jsou tady autentické kostýmy, čepice, důstojnické klobouky. Návštěvník si tady může připadat jako v dávných kasárnách,“ přibližuje vedoucí návštěvnického centra Radka Bobková.

Ernst Gideon von Laudon patřil k největším vojevůdcům 18. století. Podstatnou část svého života strávil ve službách rakouské císařsko-královské armády, kde proslul především vedením válek proti Prusku a také vojenským tažení na Balkáně.

„Bitva u Domašova je tady ztvárněna exkluzivním dioramatem. Je tady skutečně 500 cínových vojáčků. Letos bychom chtěli zrealizovat ozvučení tohoto dioramatu, aby návštěvník tu bitvu lépe poznal,“ dodává Radka Bobková.

Čtěte také

Expozice připomíná také to, že právě v jednom z historických domů na náměstí slavný a obávaný vojevůdce zemřel.

Dioráma bitvy u Domašova s 500 cínovými vojáčky

Expozici generála Laudona najdete v návštěvnickém centru na Masarykově náměstí v Novém Jičíně, a to společně s Expozicí klobouků o patro níž. Vydat se můžete i na naučnou stezku Po stopách generála Laudona, která vede od Laudonova domu kolem Žerotínského zámku, Dolní brány, přes Šenov až k zámku Kunín.

Další podrobnosti uslyšíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio