Mezi veterány, kteří zaujmou nejen technickými parametry

4. březen 2016

Automobiloví veteráni v plné parádě, na ploše dvou pater jeden vedle druhého. To je sen všech jejich obdivovatelů, který si mohou splnit návštěvou Technického muzea v Kopřivnici.

Na sklonku 19. století vyrazil z Kopřivnice do Vídně kočár, který měl namísto koňského spřežení vzadu motor. I tento, v té době v rámci celého Rakousko-Uherska nevídaný vůz, mohou návštěvníci obdivovat v Technickém muzeu Tatra v Kopřivnici.

Muzejní expozice představuje více než sedm desítek automobilů, které kopřivnickou automobilku proslavily. Mezi veterány, kteří zaujmou jak svými technickými parametry, tak designem, zaujme takzvaná tatrovka Stalin.

Jak se dostala do Moskvy a zase pak zpět k nám domů, uslyšíte v našem magazínu Křížem krajem od ředitele muzea Lubomíra Kaválka. Zastavíme se s ním také v expozici, ve které vzpomíná na slavného kopřivnického rodáka, olympionika Emila Zátopka. Více viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Muzeum kopřivnické Tatry
autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.