Mezinárodní Ostravská banda slaví 10. výročí koncerty na Ostravských dnech

25. srpen 2015
Zprávy , Zprávy

Dvěma koncerty pokračuje dnes večer program festivalu soudobé vážné hudby Ostravské dny. Na obou z nich se představí hráči mezinárodního komorního orchestru Ostravská banda, která si letos připomíná 10 let od svého vzniku.

Hrát dnes budou od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy, a to společně i sólově. K výročí dostali členové souboru ještě větší porci skladeb než obvykle, a tak teď zkouší i 12 hodin denně, potvrdila americká houslistka Paulin Kim Harris.

„Není to ani tak o tom být tady celý den, ale jde spíše o to množství materiálu, které musíme nastudovat. Pracujeme velmi dynamicky, takže těch dvanáct hodin uteče jako voda, ale pak na konci dne – uf!“ směje se drobná Američanka.

Ostravskou bandu založil v roce 2005 umělecký ředitel Ostravských dnů Petr Kotík. Potřeboval tehdy prvotřídní komorní orchestr, který by zvládl náročné partitury druhé poloviny 20. a 21. století. Původně usiloval o Ensemble Musikfabrik z Kolína nad Rýnem, jenže jejich koncert byl tak drahý, že by za stejnou cenu mohl založit vlastní orchestr. A tak se také stalo.

Z rezidenčního tělesa se brzy stal uznávaný soubor, který absolvoval i několik evropských turné a spolupracuje s řadou dirigentů.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio