Muzeum Beskyd vytáhlo z depozitářů poklady a kuriozity

18. leden 2017

Jak vypadá pracovní stůl entomologa, co skrývají depozitáře a jaké rarity se v nich skrývají. To vše odkrývá výstava, kterou připravilo Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku.

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku vytáhlo z depozitářů nejrůznější poklady a kuriozity. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout předměty, které se běžně nevystavují a většinu času odpočívají dobře ukryté, pečlivě označené inventárním číslem. Výstava chce zájemce také seznámit s prací jednotlivých zaměstnanců muzea.

„Hned, když přijdete do první místnosti, můžete si prohlédnout, jak vypadá takový depozitářů, protože do toho se člověk opravdu nedostane. Tam může jen jeho správce,“ vysvětluje autorka výstavy Kateřina Peková.

Kromě toho výstava ukazuje celou práci lidí v muzeu, protože málokdo si představí, kdo všechno tam pracuje. „Známe průvodkyně, děti znají lektory, ale netuší, že jsou tady historici, etnografové, přírodovědci – ty bychom lidem také chtěli přiblížit,“ dodává pracovnice Muzea Beskyd.

Pokud se tedy budete chtít seznámit se zákulisím práce pracovníků muzea, tak se můžete vydat do výstavních prostor Frýdeckého zámku. Výstava tam potrvá do 5. března.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.