Muzeum Novojičínska má zrestaurované dva vzácné exponáty: spolkový prapor a přilbu strážníka

18. prosinec 2017

Slavnostní prapory už v současné době používají snad jen hasiči, policisté nebo vojáci. Dříve ale byly běžnou součástí majetku nejrůznějších spolků. Jeden takový starý prapor teď nechalo restaurovat Muzeum Novojičínska. Je na něm krásně vyvedený znak města, stejně jako na nově opravené historické přilbě městského strážníka.

Se zástupcem ředitelky Muzea Novojičínska stojíme nad červenobílým praporem. Co to je vlastně za dílo?

„Je to prapor Katolického spolu tovaryšů z Nového Jičína. V roce 1908 tento velice známý v Novém Jičíně spolek otevíral svou novou budovu, svůj nový spolkový dům na dnešní ulici Msgr. Šrámka. A součástí tohoto velkého dvoudenního slavnostního aktu bylo taktéž i vysvěcení nového spolkového praporu. Prapor v našich sbírkách byl uchováván asi prakticky od konce druhé světové války,“ říká zástupce ředitelky Muzea Novojičínska Radek Polách.

„Nemáme bližší indicie, jak se do sbírek dostal. Ale po celou dobu, co u nás byl, byl ve velmi špatném stavu, velká část textilií byla silně poškozená a některé i prvky byly odpadány. A my jsme v letošním roce získali finanční prostředky na restaurování tohoto praporu ze strany jak našeho rozpočtu, tak ze strany Ministerstva kultury České republiky. A bylo provedeno celé náročné restaurování tohoto praporu,“ dodává.

Muzeum nechalo v letošním roce restaurovat i kolekci pokrývek hlavy. A jedna, kterou má určitou spojitost s tímto praporem, je přilba novojičínského strážníka. Ta taktéž prošla náročným procesem restaurování.

Restaurovaná přilba novojičínského strážníka

„Tato přilba je takzvaný model 1898. Používala se ještě na počátku 20. století asi do roku 1918. V našich sbírkách se dochovala ve velmi špatném stavu. I bez toho čelního znaku města Nového Jičína, té polozavinuté střely, která byla realizována v rámci toho restaurování zcela nově odlitkem podle původního dochovaného znaku na přilbě jiné,“ vysvětluje Radek Polách.

Přilbu a prapor chce muzeum ukázat na výstavě, která předvede všechny historické předměty se znakem Nového Jičína. Plánovaná je na rok 2019.

Irena Jašíková z Muzea Novojičínska ukazuje restaurovaný prapor Katolického spolku tovaryšů
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.