Na Colours of Ostrava zahraje i Michal Hrůza s filharmonií. Festival letos začne už ve středu

25. únor 2017

Léto v Ostravě bude i letos nebývale barevné. Slibují to pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, kteří už teď v zimě dokončují seznam letošních účinkujících. K už ohlášeným hvězdám, jako je kapela Imagine Dragons, zpěvačka Norah Jones, nebo funková legenda Jamiroquai, přidali v těchto dnech například zpěváka Michala Hrůzu s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Naposled mohli lidé Michala Hrůzu slyšet na Colours před dvěma lety. Letos mu však za zády nebude stát jen jeho kapela, ale rovnou 50členný orchestr.

„Iniciátorem tohoto projektu jsou Colours of Ostrava. Vzhledem k tomu, že to bude premiéra, nemůžu vám teď říct, jak to bude vypadat. Sám jsem na to zvědavý. Teď si počkáme, jak s tím zapracuje aranžér, klávesista jeho kapely,“ těší se z nové spolupráce ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla.

Tady ale výčet novinek nekončí. Seznam hlavních hvězd například zkompletovala francouzská elektronická dvojice Justice nebo nedávno ohlášená rocková legenda z Austrálie Midnight Oil.

A změna se letos dotkne i termínu festivalu. Jak říká jeho ředitelka Zlata Holušová, barevný kolotoč se totiž poprvé roztočí už ve středu.

„To znamená o den dovolené navíc, ale myslím si, že to určitě bude stát za to, protože už středeční program je naprosto hvězdný. Už ve středu uvidíme Birdy, Imagine Dragons, alt-J a mnoho dalších zajímavostí,“ dodává Holušová.

Mezi tyto zajímavosti bude patřit například i 40metrová harfa, kterou na jedné ze scén postaví hudebník William Close.

„Jedná se o unikátní harfu, jejíž struny zavěšuje do prostoru u pyramid, z mrakodrapů. V současnosti spolupracuje s rodačkou z Nového Boru Lenkou Morávkovou a ona před třemi lety se skláři vyrobila českou verzi Cristal Baschet. Je to soustava skla, elektroniky, přídavných efektů,“ popisuje projekt vzniklý pouze pro Colours of Ostrava dramaturg Jiří Moravčík.

Kromě hudby ale dostane opět prostor také divadlo nebo diskuse. Do Ostravy totiž dorazí přes 100 řečníků z celého světa, kteří budou přednášet na druhém ročníku mezinárodního fóra Meltingpot. To se uskuteční stejně jako Colours v Dolních Vítkovicích od 19. do 22. července.

Nylon Jail na Colours of Ostrava
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio