Na nadcházející velikonoční svátky se ladí už i v Kosárně v Karlovicích

4. duben 2017

Tak jako mnoho dalších muzeí, hradů a zámků, se o víkendu otevřela pro veřejnost. A rovnou je přivítala se sváteční výzdobou. Co všechno si pro návštěvníky nejen v této kulturní památce připravili pro letošní sezónu, na to už nám odpoví Ľubica Mezerová z Muzea v Bruntále.

Kosárnu v Karlovicích jste tedy už vyzdobili v duchu svátků jara. Na co se tedy můžeme těšit?

Je to samozřejmě tradiční výzdoba, to znamená vajíčka, karabáče, pomlázky, beránek, mazanec a podobné věci, které všichni známe. Jsou ve všech místnostech obytné budovy a částečně i v dalších dvou. Lidé nejen že nasají atmosféru, ale také se dovědí o těch svátcích, co vlastně jsou zač. Je to taková procházka tím obdobím velké noci.


Kosárna. Areál, ve kterém se vyráběly kosy a další zemědělské nářadí. Název jsme převzali z němčiny. Hlavní budova byla postavena v roce 1600.

Velikonoce ovšem nezanedbáváte ani na ostatních místech, které Muzeum v Bruntále spravuje. Tak například do zámku mohli lidé nosit vlastnoručně vyrobené kraslice. Už jsou někde tyto výrobky k vidění?

Máme připravené Velikonoce na zámku a na této akci budou od 8. dubna k vidění vajíčka, kraslice, ale i další věci. A kromě toho budeme mít toho 8. dubna hudbu, různá vystoupení, tvůrčí dílny, lidé uvidí živá kůzlátka.

Na co byste ještě ráda posluchače k vám do Bruntálu nalákala?

Přímo na velikonoční svátky budeme mít velkou akci na Sovinci. A tam budou různá šermířská a taneční vystoupení, jarmark – všechno, co od takové velikonoční akce čekáme.

autoři: hup , Romana Kubicová
Spustit audio