Na návštěvě doléčovacího zařízení Psychiatrické nemocnice v Opavě

15. duben 2017
Dobré odpoledne

Jak vypadá přijímací oddělení v psychiatrické nemocnici? A proč tam někteří pacienti zůstanou déle než ostatní? V tomto seriálu ukazujeme práci psychologů, psychiatrů a také příběhy pacientů v Psychiatrické nemocnici v Opavě. Tentokrát se zaměříme na oddělení přijímací a doléčovací.

„Léčba probíhá v jednom domě. Pokud není pacient poslán na jinou specializovanou léčbu, například protialkoholní nebo na léčbu závislostí, tak zůstává na našem oddělení i na doléčení,“ říká psycholožka Nina Grossmannová.

Jedním z pacientů je pan Stanislav z Krnova. Jak sám říká, ještě nedávno na tom byl hodně špatně a teď už se cítí o poznání lépe.


Za vysokou zdí
Každou sobotu po 14. hodině vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

„Já už se léčím u psychiatra asi 20 let a v poslední době se mi zhoršoval zdravotní stav – deprese, úzkosti, myšlenky na sebevraždu a výbuchy hněvu, které už byly pro moji rodinu docela nebezpečné, takže jsem už věděl, že je to zlé a musím něco dělat,“ říká.

V psychiatrické nemocnici si chválí například rehabilitační dílny.

„Pletu košíky, takže mám tu rukodělnou činnost, která mě uklidňuje,“ pochvaluje si pan Stanislav.

„Naše oddělení je otevřené, takže sem přicházejí pacienti s velkým spektrem duševních potíží. Nejčastěji se u každého objevují stavy úzkostí, depresí a často k nám také přicházejí lidé, kteří se pokusili vzít si život,“ popisuje Grossmannová.

Jak tam probíhá léčba, to se dozvíte v reportáži – viz odkaz v úvodu tohoto článku.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.