Na návštěvě u flašinetáře Františka Šťastného

7. říjen 2014

Zvuk flašinetu patří tradičně k pouti a k různým městským, zámeckým nebo vesnickým slavnostem. Potkat flašinetáře s pravým originálním hudebním strojem na kliku je zážitkem. My vás zveme za jedním takovým - Františkem Šťastným.

Být flašinetářem je koníček. Hráč na stařičký hudební automat, František Šťastný, to vnímá jako životní poslání. Mít originální stroj, kde pouhé točení klikou dává do pohybu dřevěný válec i měch hracího zařízení, je finančně velmi náročné. Opravit flašinet umí jen pár lidí, vyrobit nový hrací válec snad dva lidé v republice.

Flašinet nebo trafiku dostal za časů císaře pána válečný vysloužilec, invalida, který se nemohl jinak uživit. Dokonce se říkalo, že trafiku prý dostali jenom ti, co z válečné vřavy vyšli sice s těžkým zraněním, ale s nepoškozeným duševním stavem.

Výroba originálních válců do flašinetů je tedy dones tajemstvím pro spoustu lidí. Málokdo si uvědomí, jak se vlastně takové válce pobité přesně umístěnými hřebíčky vyráběly. František Šťastný říká, že někteří flašinetáři hrají na moderní repliky a pokládá to za snížení úrovně tradičního flašinetářského řemesla.

Rozhovor s flašinetářem Františkem Šťastným, který je doplněný o autentické zvuky flašinetu, si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio