Na návštěvě ve farním kostele svatého Jiří v Dobré

28. srpen 2015

Není mnoho kostelů, které by byly zasvěceny svatému Jiřímu. Světce bojujícího s drakem najdete ve farním kostele v Dobré na Frýdecko-Místecku.

Místo bývalo a stále je vyhlášené okázalými poutěmi. Desítky let je přitom na varhany doprovází jeden varhaník.

„Ty poutě tady byly veliké a jsou veliké. Jsou dvě mše svaté, na ranní zpívá sbor a na velké schola,“ říká pan farář Bohumil Vícha.

Když je taková sláva, plno práce má varhaník Zdeněk Tesarčík. „A to už je vlastně třetí generace sboru, co tady je,“ usmívá se.

Před pár lety prošel svatostánek opravou. Dostal nové krovy, střechu a fasádu. Kostel má také nové zvony. Jsou tři a jsou z roku 2014.

„Ten největší je svatý Jiří podle doberského kostela, druhý je svatý Antonín podle kostela na Prašivé a třetí je Panna Maria podle kaple v Nižních Lhotách,“ popisuje farář.

Málokterý kostel se může pochlubit tím, že jeho královský nástroj rozeznívá stejný člověk celé půl století. A farní kostel v Dobré takového varhaníka má.

Více se dovíte poslechem našeho rozhlasového magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Na kostelní varhany už téměř 55 let hraje pan Zdeněk Tesarčík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.