Na poddolovaném území stojí od roku 1910 kostel sv. Máří Magdalény, který dnes patří mezi kulturní památky

3. duben 2017

Jednou z dominant Stonavy na Karvinsku je už přes sto let kostel sv. Máří Magdalény. Kulturní památka už z dálky zaujme kolemjdoucí svou výškou i ostře červenou cihlovou barvou. Uvnitř pak nabízí bohatou výzdobu v čele s oltáři a vyřezávanou křížovou cestu.

Podobně jako další budovy v obci ale nezapře to, že stojí na poddolovaném území. „Když se podíváme na schody, uvidíme praskliny a díry,“ říká stonavský farář Roland Manowski.

Chrám poutá už z dálky. „Je to kostel, který vznikl na začátku 20. století, přesně v roce 1910, ve stylu německé neogotiky. Proto ta červená cihla. Je to královská barva. Ale také třeba věž sahající až do nebe, to je taková charakteristika toho stylu,“ vysvětluje farář.

Roland Manowski otevírá bránu do chrámu a už zdáli jsou vidět dva nápisy upozorňující na alarm. Jeden v češtině, druhý v polštině, tedy v jazycích, ve kterých se zde mluví nejvíce.

Kostel sv. Máří Magdalény ve Stonavě na Karvinsku

„Samozřejmě Slezsko vždy bylo zemí, která byla – jak se dnes říká – multi-kulti. Bydleli tady Němci, Poláci, Češi a všichni tvořili dějiny této země. Když jsem přijel z Katowic, nepocítil jsem velký rozdíl. Také u nás doma se mluvilo polsky, německy, ale především po našimu,“ dodává.

Když se v kostele rozhlédnete, uvidíte bohatou výzdobu. Sice i na vitrážích se projevují vlivy důlní činnosti, ale i tak hezky září. Kostel ale vyniká zejména křížovou cestou s 14 zastaveními.

Více se dovíte v záznamu rozhovoru se stonavským farářem (viz audio odkaz ‚V kostele sv. Máří Magdalény‘).

autor: stj
Spustit audio