Na prohlídce nových interaktivních prvků v ostravské zoo

9. leden 2017
Dobré odpoledne

Je známo, že nejlépe se učíme, když o tom, že se učíme, vlastně ani nevíme. A toho si jsou vědomi i v ostravské zoologické zahradě. Od podzimu tam můžete najít nové interaktivní prvky. Rybářský altán a kovové mraveniště.

V podstatě vše, co v zoo je, má vzdělávací funkci. Platí to i rybářském altánu. Návštěvníci si při odpočinku mohou třeba i mimoděk přečíst o problematice a ochraně moří a oceánů. Najdete tam také model ryby, která spolykala ‚tuny‘ odpadků.

„Příčin ohrožení moří a oceánů je několik, mezi nimi i znečišťování odpady. Zejména plast tvoří velký problém, protože velice dlouho a těžce rozkládá. V Pacifiku dokonce plastové odpady dokonce vytvářejí ostrovy, které jsou velikostně srovnatelné s několika Českými republikami,“ upozorňuje mluvčí zoo Šárka Nováková.

Plovoucí odpadky krom toho některým zvířatům připomínají jejich potravu. Konzumace plastu má pak pro zvířata fatální následky. A nejde jen o ryby. „Jsou to i vodní ptáci, kteří takto mláďatům přinášejí plastová víčka v domnění, že jde o potravu. Takto jsou i nalézány kostry s hrudním košem plným odpadků,“ připomíná Šárka Nováková.

Rybářský altán zdaleka není jediným novým interaktivním prvkem. Poblíž výběhu slonů uvidíte mravence ve stonásobném zvětšení.

„Ukazuje to na život mravenců a zajímavosti ze světa tohoto v podstatě nejúspěšnějšího společenského hmyzu, abychom přiblížili i tato zvířata trošičku v jiném světle,“ dodává mluvčí.

Spustit audio