Na rizika internetu v Poradně upozorňoval Lukáš Látal

22. říjen 2013

Internet není jen místem, kde najdeme spoustu informací. Často na něm číhají i nejrůznější nebezpečí. Právě ty největší vám připomeneme a poradíme vám, jak se jim můžete vy, vaše děti nebo vnoučata vyhnout.

Jak zabezpečit své účty na sociálních sítích i chatech, aby vaše osobní fotky případně informace nemohl někdo další zneužít, jak nedat podobným lidem šanci, v naší rozhlasové Poradně radil Lukáš Látal z občanského sdružení Nebuď oběť!.


Úplně na začátek – jaká největší rizika na internetu číhají, ať už na ty nejmenší či na ty nejstarší?

Rizik je několik, můžeme zmínit ty základní. Mezi nejrozšířenější patří kyberšikana. Dále je to sexting, kybergrooming, netholismus, stalking a velice rozšířené jsou také hoaxy.

Je to shluk takových cizích slov. Tu šikanu si každý dokáže aspoň trochu domyslet. Ale co třeba takový kybergrooming, co to znamená?

Kybergrooming můžeme svým způsobem označit jako krášlení, kdy se většinou dospělý snaží tvářit jako někdo daleko mladší, a to s cílem získat důvěru oběti a následně zmanipulovat k zaslání nějakých nahých fotografií nebo přemluvit k osobní schůzce.

Jak rozpoznat takového podvodníka? Je nějaká cesta, jak zjistit, že ten člověk, se kterým komunikuji, je někým takovým?

Existuje několik bezpečných zásad. Především by rodiče měli mluvit s dětmi o nastalých problémech, které můžou potkat při používání internetu. Zejména jsou to ale způsoby, jak můžeme takového člověka odhalit. Například po něm můžeme chtít fotografii, kde bude dělat, co mu řekneme. Pokud třeba dítě čte nějaký časopis, můžeme po tom člověku chtít fotku s daným časopisem. Můžeme si ho zkusit pozvat na Skype, kde ho tváří v tvář poznáme.

Na začátku jste zmínil také sexting. Co toto obnáší?

Internet

Je to rozšiřující se problém především mezi mládeží. Sexting je elektronické rozesílání buď fotografií, videí s erotickým nádechem, většinou vzniká v partnerských vztazích nebo následkem kybergroomingu, kdy útočník získá takové fotografie a následně jimi vyhrožuje.

Věkové rozpětí uživatelů internetu je obrovské – od nejmladších, po nejstarší. Starší si většinou řeknou, že je toto nemůže potkat...

Může to potkat kohokoliv, protože v internetu se nic jen tak neztratí. A hříchy mládí se objevují i ve starším věku. Pokud třeba vytvoříme nějaké nahé fotografie, můžeme se s nimi potkat i po deseti letech. S kyberšikanou se můžeme potkat i na pracovišti. V posledních době zjišťujeme vzrůstající tendenci kyberšikany učitelů.

Platí nějaké obecné pravidlo, jak se některým dopadům vyhnout?

Existuje takzvaná Netiketa, která je běžně přístupná na internetu – do vyhledávače stačí zadat slovo „netiketa“. Mohl bych tady zmínit některá zásadní pravidla, která by měl člověk dodržovat při používání internetu. Neměli bychom nikomu posílat svou fotografii, nesdělovat svůj věk, nedávat nikomu adresu a telefon. Nikdy nevíte, kdo se za obrazovkou skrývá.


Celou Poradnu na téma Rizika internetu si můžete poslechnout zde.

autor: stj
Spustit audio