Na zámku v Kuníně se zabydluje dvousetkilový ametyst

13. březen 2015

Víte, kdy se podle legend otevírají brány do podzemí a kdy nitro země vydává poklady? Povídá se, že na Velký pátek. Právě takový termín zvolil kurátor Kabinetu přírodnin na zámku v Kuníně na Novojičínsku pro začátek výstavy o pokladech z depozitářů.

Leží na dvou matracích a chodí se kolem něj po špičkách. Obří fialový ametyst z Brazílie nosí na rukou hned několik siláků naráz a péči má prý větší než leckterá manželka. Jak by taky ne. Má velmi slušnou váhu a bude favoritem připravované jubilejní výstavy v Kabinetu přírodnin na zámku v Kuníně na Novojičínsku. Připomene totiž deset let jeho existence a ukáže hromadu pokladů z depozitářů.

„Tady ten vzorek více než 200 kilogramů. Minerál se jmenuje ametyst, je to fialová odrůda křemene,“ říká Bronislav Novosad, kurátor kabinetu přírodnin na kunínském zámku.

Kámen sám o sobě vypadá těžce už při pohledu. Leží na dřevěné paletě na dvou starých, pod tíhou prohnutých matracích.

„Nahoru nás to vynášelo šest chlapů. Samozřejmě i to ustavování se bude dít v tomto počtu. Protože máme určitou obavu, aby ten vzorek nebyl poškozen, tak si s ním musíme takzvaně pohrát, proto je i teď na těch matracích. Přistupujeme k němu možná i citlivěji než k manželkám,“ dodává s úsměvem kurátor.

Výstava se chystá na duben. „Má takový symbolický začátek, my ji budeme otevírat 3. dubna, tedy na Velký pátek. Protože na ten Velký pátek se otevírají jeskyně a jakoby se vydávají poklady z té země,“ vysvětluje Bronislav Novosad.

Obří ametyst a kurátor kabinetu přírodnin na zámku Bronislav Novosad

Pro velký ametyst bude vyroben speciální podstavec, aby bylo vidět, že jde opravdu o dominantní vzorek. Má se stát jakýmsi protipólem Jeskyně pokladů, ve které budou umístěny vzorky pana Rudolfa Štrbáka, amatérského brusiče a sběratele drahých kamenů.

„Jsou to drahokamové odrůdy křemene a jsou to citríny, růženíny, křišťály, ametysty, záhnědy,“ vyjmenovává jednotlivé poklady pan Štrbák. Zeptali jsme se ho, zda, když kameny brousil, mu vyšlo něco odlišného, než co čekal. „Stačí jediný úhel, když se člověk splete, nastaví fazetku trochu jinak – některé kameny jsem dělal třeba dvakrát nebo třikrát zezačátku. Je to o obrovské trpělivosti a člověk to nesmí hned zahodit. Musí být klidný a zůstat bez nervů.“

Další zajímavosti o minerálech, připravované výstavě, a hlavně o brazilském ametystu si poslechněte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'. Tento spolu dalšími záznamy pak najdete i v iRadiu.

Spustit audio