Nejčastěji hraje na Kuřím rynku, ale s harmonikou projel kus světa

29. červenec 2014

Nejčastěji ho potkáte na Kuřím rynku v Ostravě, tedy na Jiráskově náměstí. Sedí na lavičce, před sebou noty a hraje písničku za písničkou. Málokdo ví, že harmonikář Honza procestoval se svým nástrojem celou Evropu a také část Afriky a Asie. Všude hrál a za vydělané peníze jel potom zase dál. Tvrdí o sobě, že umí hrát, ale neumí zpívat.

Říká se, že hudba otevírá srdce národů. Asi na tom něco bude, protože Jan Kliš z Ostravy-Výškovic se svou harmonikou, které říká Egypťanka, procestoval čtyřiatřicet zemí.

Ví, kde si potulných muzikantů váží, i kde o ně nestojí. Zná místa, kde mu za muzicírování dají zadarmo celý oběd i nocleh a kde nedostane nic. Potkat ho můžete třeba na hradě Hukvaldy, ale hlavně v Ostravě na Jiráskově náměstí.

Čtěte také

Dnes je mu něco přes sedmdesát a hrát se začal učit, když mu bylo šedesát let. „V šedesáti jsem se začal učit hrát na klavír, pak jsem si koupil harmoniku. Mám tři harmoniky,“ říká.

Když svůj první nástroj nesl z opravny, zastavil se v jedné hospodě na pivo. Tam taky vyzkoušel, jestli harmonika správně hraje. Než se stačil otočit, měl na stole další pivo a za pár hodin hraní si vyděl první čtyři stovky. Od té doby muzicíruje, kde se dá a za ušetřené peníze cestuje.

Ostravské Jiráskovo náměstí, kterému ale místní říkají Kuří rynek

I když má Jan Kliš svůj domov, má toulavé boty a cestuje po Evropě, Asii i Africe, když k tomu má příležitost nebo když prostě zatouží po změně. Možná si na něj vzpomenete, to vám hrál u rozhlasu v červnu na Dni otevřených dveří. Mezitím si stačil odskočit do Tunisu a jeho snem je navštívit se svou harmonikou také Albánii.

Čtěte také

„Úplně super je to v Itálii. Například na Sicílii nás bylo v jedné ulici osm harmonikářů, velká konkurence! Ale jak tam začnete hrát, tak Italové se postaví, začnou zpívat a tancovat. A měl jsem výhodu – všichni hráli italské písničky, já české,“ vzpomíná na jednu z mnoha svých cest.

Celé povídání harmonikáře Jana Kliše si můžete poslechnout v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.