Nejlepší alba world music podle WMCE a Transglobal World Music Chart

V našem hudebním týdeníku Hudba ze zapadlých vesnic se věnujeme výsledkům prestižních anket o nejlepší alba world music za rok 2016.

Minulý týden jsme se věnovali výsledkům prestižní ankety britského magazínu fRoots, kterou svými tipy na nejlepší alba z world music a folku sestavují odborníci už od roku 1986. Platformu Transglobal World Music Chart založili teprve v roce 2016 Ángel Romero, Araceli Tzigane a Juan Antonio Vázquez, i tak si okamžitě získala celosvětovou pozornost a tvoří ji desítky publicistů.

Snahou platformy je upozorňovat na lokálnější, méně známé nahrávky, nicméně najdeme v ní i alba, která bodují i v jiných anketách. Až na jedno jediné. Absolutním vítězem ankety Transglobal World Music Chart se stalo album Amerli natočené skupinou Refugees for Refugees poskládané z hudebníků z Blízkého východu nucených utéct před válkou do Evropy.

Druhé místo patrí výbušné brazilské kapele Bixiga 70, v anketě bodovala i Rokia Traoré – tu v tomto vydání týdeníku Hudba ze zapadlých vesnic také uslyšíte. Mezi nejlepší alba world music za rok 2016 patří také album Arbine mauritánské zpěvačky Noury Mint Seymali.

Na šestém místě se umístilo krásné, i když na poslech náročné album Sensitive Skin finského akordeonisty Kimmo Pohjonena neboli zvukového čaroděje a kreativního blázna. To, co s pomocí efektových krabiček dokáže vyloudit ze svého nástroje, často totiž přesahuje naše chápání. Na albu se opět spojil s newyorským avantgardním Kronos Quartetem.

Spustit audio