Nejmladší klub frisbee najdete v Bohumíně

16. únor 2017

Učitel tělocviku z Bohumína Jakub Staniek si splnil svůj sen. Ve městě založil sportovní klub frisbee. Do tělocvičny se mu podařilo nalákat partu školáků, kteří nadšeně trénují s létajícím talířem. Někteří z nich také doufají, že se dostanou až na mistrovství světa do Holandska.

Nejmladší klub frisbee najdete v Bohumíně. Parta nadšenců tam poctivě trénuje hru, kterou známe spíše z pláží nebo letních dovolených.

Jenže ono zdánlivě jednoduché házení létajícím talířem má svá přísná pravidla. Proti sobě hrají dva týmy o sedmi hráčích a hru si řídí sami, obejdou se bez rozhodčích. V Bohumíně si už frisbee oblíbily desítky sportovců.

„Frisbee tím, že nemá tak velkou základnu a je to začínající sport, tak v podstatě bereme každého, kdo má ruce, nohy, kdo běhá, kdo chce něco nového vyzkoušet. A jsou tady mezi námi tací, kteří by možná ani neměli nějaké sportovní předpoklady, ale tento sport je chytl, baví je a rádi sportují. A to je to, proč to děláme,“ říká Jakub Staniek.

Frisbee určitě patří mezi finančně méně náročné sporty. K tomu, aby člověk mohl začít hrát, potřebuje disk – ten profesionální stojí asi 300 korun. A pak samozřejmě sportovní obuv, kraťasy a tričko. To stačí.

Frisbee se v Bohumíně oficiálně hraje čtyři roky

„Mi se na tom velice líbí, že je to něco jiného než třeba fotbal a hokej, že je to něco nového. Je to velmi zábavná hra. Je náročná v tom, že nevíte, co hráč s diskem hodí. Musíte dělat náběhy, běhá se skoro pořád,“ vysvětluje čtrnáctiletý Mirek.

Za diskem se tady v tělocvičně honí i čtrnáctiletá Adéla. Přišla jsem si to sem vyzkoušet a už to hraji rok. A baví mě to moc. Modřin po těle mám dost,“ směje se.

Frisbee si v Bohumíně oblíbili hlavně náctiletí

Když v Bohumíně s frisbee začínali, bylo všech hráčů dohromady asi deset. Teď, když sečtete mladší a starší žáky, dostanete základnu čítající asi 50 lidí. „Sice se nemůžeme rovnat týmům, které jsou v Praze, nebo v okolí, která mají kolem stovky lidí, ale myslím, že jsme za tu dobu, co fungujeme, udělali neuvěřitelný pokrok,“ míní trenér Jakub Zágora.

Velkým snem bohumínských hráčů je, aby se aspoň někdo z nich dostal v létě na mistrovství světa do Holandska.

Spustit audio