Nejrozsáhlejší sbírku lyžařských vázání najdete v Pstruží

21. květen 2015

Někdo sbírá známky, někdo motorky, jiný zas motýly. Tomáš Palarčík z Frýdku-Místku má také jednu zajímavou sbírku - přibližně stovku historických vázání na lyže. Od těch nejstarších až po exponáty ze 70. let minulého století.

Z bývalé garáže na své chatě v Pstruží si tak zařídil malé Ski muzeum. Přes zimu brousí v servisu lyže a od května pak vítá návštěvníky ve svém malém království.

Stará vázání začal sbírat vlastně náhodou. Pokud nějaké neprošlo testem bezpečnosti v jeho servisu, skončilo v prádelním koši. Ten byl za chvíli plný, a tak z nich vybral zajímavé kousky, navrtal je do zkrácené lyže a po téměř dvaceti letech má opravdu ojedinělé muzeum.

„Reakce lidí, co sem přijdou, jsou různé. Když sem přijdou sedmdesátníci, tak těm se rozzáří oči – vzpomínají, na čem jezdili. A těm mladým to už moc neříká,“ říká Tomáš Palarčík.

Do Pstruží za panem Palarčíkem se na rozhlasový výlet můžete vydat prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem. Jeho záznam najdete zde (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) a spolu s dalšími záznamy také v iRadiu.

Ve ski muzeu v Pstruží
Spustit audio