Nejstarší měšťanský dům v Jablunkově není mrtvým muzeem, ale živým obydlím

18. duben 2016

V centru Jablunkova hned u Mariánského náměstí stojí zdejší nejstarší měšťanský dům. Má číslo popisné 150 a dlouhou historii. Dnes v domě žije několik místních rodin a velkou část zabírá prodejna, takže je přístupný i veřejnosti.

Historie domu je dlouhá, v Jablunkově stojí už od 16. století. Kdysi tu podle dochovaných informací pobývala i poslední těšínská kněžna Alžběta Lukrécie. A prý se jí tady moc líbilo.

Dům má také prostornou pavlač. Kromě toho, že slouží jako přístup do bytů, je to – a bývalo to místo setkávání sousedů. „Lidé se více setkávali a jeden o druhém více věděli. Dnes v paneláku jeden druhého nezná. Život byl úplně jiný,“ říká starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Údržba několik století starého domu je ale náročná. „Je těžká, protože stavba je památkově chráněná,“ říká vedoucí Technických služeb v Jablunkově Tomáš Hanzlík.

Zatímco zadní část nejstaršího měšťanského domu v Jablunkově je běžně pro návštěvníky nepřístupná, do té přední se může jít podívat úplně každý. Funguje tu totiž prodejna potravin.

„Je to tady takové krásné, až je mi někdy líto, že je tady jen obchod. Mohlo by tady být něco – třeba muzeum, aby byly využity ty krásné zdi a klenby,“ ukazuje paní prodavačka.

Na podrobnější prohlídku památkově chráněného měšťanského domu v Jablunkově vás zveme prostřednictvím magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: iha
Spustit audio