Největší naděje vzpěračského sportu trénují v Horní Suché na Karvinsku

13. červen 2017

Horní Suchá patří k jedné z největších bašt vzpírání v rámci Česka. Mladí siláci z malé obce na Karvinsku pravidelně sbírají vavříny na nejrůznějších soutěžích. V prostorách bývalého nákupního střediska trénují děti z nejrůznějších poměrů, které chtějí překonat samy sebe.

Jedenáctiletý Pavel má za sebou jednu ze sad, kterou musí zvládnout na tréninku. Vzpírá teprve 14 dní, ale vypadá, že ho to baví. „Ve škole byly nábory, chtěl jsem mít svaly, tak jsem tu přišel a začal jsem cvičit,“ říká.

V tělocvičně se u činek střídá hned několik dětí, které zkoušejí zvednout různé váhy. Jsou tady jak mladší, tak starší, kteří už za sebou mají i úspěchy.

„Jsem šestinásobný mistr České republiky – trojnásobný mistr republiky mladších, trojnásobný starších. A byl jsem vicemistr Evropy v Polsku. Dovezl jsem tři stříbrné medaile. A pak jsem byl před dvěma lety dvanáctý na Evropě,“ říká dorostenec František Polák.

Vzpírá zhruba šest let. „Začátky byly těžké, než jsem se naučil techniku. A byla to i dřina,“ dodává mladík s tím, že by u tohoto sportu chtěl vydržet. Při své váze 54,5 kg uzvedne až 115 kg.

Suverénně nejlepší v Česku

Trenér Emil Brzóska má takových svěřenců v tělocvičně hned několik. „Registrovaných máme asi 35 dětí plus pět dospělých. Celkem máme zaregistrovaných 52 lidí v oddíle Oty Zaremby v Horní Suché. Začali jsme dělat nábory a teď jsme suverénně nejlepší oddíl v republice. V mládeži vyhráváme od mladších žáků až po juniory,“ má se čím pochlubit trenér.

Horní Suchá není zrovna velkou obcí, přesto patří k baštám vzpírání v rámci České republiky. Čím to je? „Především se snažíme hodně trénovat. Protože vzpírání je těžký sport a bez tréninku to nejde. To není fotbal, kde se občas můžete ulejvat. Zkrátka, když na ten trénink nechodí, tak to poznáte,“ upozorňuje Brzóska.

Sportovní klub vzpírání Oty Zaremby také podle trenéra má dobré podmínky a děti chtějí být nejlepší. „A protože ta motivace u nich je, tak i ty výkony jdou nahoru. Třeba tomu Pavlíkovi to jde a za odměnu dostal po třech týdnech nové vzpěračské boty, takže má z toho radost. Já to vidím velmi dobře, hlavně aby vydržel,“ věří trenér.

Za vzpíráním do Horní Suché míří děti prakticky z celého Karvinska. Prvního července se ve zdejší sportovní hale uskuteční mezinárodní turnaj mladých vzpěračů Visegrádská čtyřka, který nabídne zápolení závodníků z Maďarska, Česka, Polska a Slovenska.

V klubu vzpěračů v Horní Suché. Na snímku vpravo trenér Emil Brzóska
autor: stj
Spustit audio