Nejvyšší vrchol Beskyd je nepřehlédnutelný i díky televiznímu vysílači. Stojí tam už 36 let

19. květen 2016

Díky televiznímu vysílači je Lysá hora opravdu nepřehlédnutelná. O jeho stavbě bylo rozhodnuto v 70. letech minulého století, kdy se začala budovat síť vysílačů druhého programu Československé televize.

Nebýt vysílače na Lysé hoře, možná by mnozí lidé tak snadno z dálky nepoznali nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Také byste si nemohli naladit některé programy na své televizi a nepřijali signál mobilního operátora.

A určitě by sem nemohli houfně jezdit cyklisté a rodiče s kočárky. Asfaltová cesta z Krásné-Papežova až na vrchol Lysé hory byla totiž vybudována právě kvůli výstavbě vysílače.

O ní bylo rozhodnuto v polovině 70. let minulého století. Tehdejší provozovatel televizního a rozhlasového vysílání, Správa radiokomunikací Praha, totiž budoval síť vysílačů druhého programu Československé televize. A volba padla také na Lysou horu.

První signál poslala 78 metrů vysoká anténa do éteru 1. března 1980. Za tu dobu se mnohé změnilo. Nejen na vrcholu Lysé hory, ale také v samotném objektu vysílače.

O tom ostatně je náš dnešní magazín Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek') a dovíte se víc. Průvodcem vám bude správce vysílače Petr Lukeš.

I takovýto výhled se naskytne správci vysílače
Spustit audio