Není to zámek, kde byste mohli nazout klasické návštěvnické papuče

18. únor 2014

Zámecké návrší ve Fulneku bylo domovem řady šlechtických rodů a zažilo taky hodně dramatické chvíle. Třeba zničující požár začátkem 19. století, který zničil celé dvě třetiny původního areálu.

Fulnecký zámek prochází rekonstrukcí, veřejnosti ale přístupný není. Poznat blíže ho ale můžete na výstavě otevřené v kapucínském kostele sv. Josefa. Tady se podíváte i do tváří mnoha šlechticů, kteří na zámku žili.

„Naše rodina, můj dědeček se osobně znal se starým panem Špačkem. Děda vždycky vzpomínal a měl i nějaké kroniky a smlouvy, které po osmdesátém devátém rodině Špačků vrátil,“ přibližuje Pavlína Ambrosch z fulneckého infocentra osobní vazbu na fulnecký zámek.

Vzpomínaný Jaromír Špaček, poslanec a velký vlastenec, zámek koupil asi před osmdesáti lety. A místní si na něj ještě pamatují. Přišla ale válka a po ní další režim, který sídlu nepřál.

„Byla jsem smutná z toho, jak to tady vypadalo. O to víc si cením, jak to v současné době vypadá, jak ten zámek – dá se říct povstal z popela,“ dodává Pavlína Ambrosch.

Aktuálním zámeckým pánem je Teodor Reinhold. Co ho vlastně do Fulneku přivedlo? „Byla to zámecká zahrada a ten dům v ní. To byl ten hlavní důvod,“ prozrazuje.

Tam totiž současný majitel bydlí a odtud řídí celou rekonstrukci fulnecké dominanty. Odvedená práce už je znát, ostatně novou fasádu zámku uvidíte už z dálky.

Perla Kravařska se mění v hotel

Přestože pro turisty tahle perla otevřená není, nepřestává lákat. Za pár let nabídne mimo jiné hotelové služby a restauraci.

„Momentálně nás čeká spíš dokončování a vybavování interiéru. Stavebně je to, dá se říct, hotovo. Jde teď o výbavu. Trvat to bude zhruba dva roky,“ odhaduje Teodor Reinhold.

Úplně všechno o původně gotickém hradu z konce 13. století se nyní můžete dovědět na velké výstavě v kapucínském kostele sv. Josefa. Autorem je Jaroslav Zezulčík, kastelán nedalekého zámku v Kuníně. Mravenčí práce vydolovala z archivů především portréty šlechticů.


Chcete-li znát víc, udělejte si čas na výstavu. Anebo můžete poslouchat magazín Křížem krajem.

Spustit audio