Nevyužitá zahrada piaristů prochází důkladnou proměnou

1. prosinec 2014

V zahradě příborského piaristickém řeholního řádu úřaduje bagr. Uzavřený klášterní pozemek se ale i tak otevírá veřejnosti.

Až budete na návštěvě v Příboře na Novojičínsku a rozbolí vás nohy, nechte si ukázat cestu do piaristické zahrady. Areál u bývalé koleje mnišského řádu nedaleko náměstí se do roka promění v otevřenou oázu klidu.

Zatím je tu blátivo a pracují tu stavební stroje. Plány města ale slibují posezení v zeleni, bylinkovou zahrádku i místo pro komorní akce. Jak jsme zjistili, na proměnu zahrady mají stavebníci celý rok.

„Začaly stavební práce a posluchači se mohou těšit, že zahrada dostane úplně jiný tvar, bude krásná, bude se tady moci chodit odpočívat a podobně. Prostě zahrada, která byla léta nevyužívaná, nic se tady nedělo, najednou začne sloužit veřejnosti,“ říká kronikářka Příbora Irena Nedomová.

Být o nějaké to století zpátky, tak byste se do uzavřené zahrady u piaristické koleje dostali jen v mnišské kutně. Klášterní komplex už dnes mnichy neubytovává a jako moderní sídlo muzejníků se taky dost proměnil.

Čtěte také

„Uvidíme, jak to dopadne, protože historie zahrady je skutečně pevně spjata s tím klášterem. Byla to typická klášterní zahrada, která uzavírala ten prostor před okolním světem. Tak uvidíme, jak se povede duch uzavřené zahrady, ale zároveň i otevřeného prostoru pro lidi,“ přemýšlí Václav Michalička, vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska.

Klášterní zahrada sloužila mnichům do sedmdesátých let 19. století, pak ji využíval Učitelský ústav. Zahrada tak vlastně fungovala ještě první polovinu 20. století.

Nic zajímavého pan Ota prý zatím nenašel

Teď se po ní prohání bagry a další těžké stroje. Na jednom takovém jsme během natáčení pořadu zastihli pana Otu. Se svým speciálním dokončovacím strojem ale prý zatím nic zajímavého ze země nevykopal.

„Jenom nějaký kámen tam byl, tak jsem ho dal bokem. Kdyby se jim náhodou líbil, tak ať si ho vezmou. Je to pískovec a vypadá to na nějaký starší kámen. Poklad tady určitě ne – je vidět, že je tady navážka,“ ukazuje kolem pan Ota.

Více uslyšíte v v přiloženému audio souboru (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Starší díly magazínu dobrých zpráv a zajímavostí si můžete poslechnout v iRadiu.

Zahrada projde důkladnou proměnou, má se stát příjemným místem k aktivnímu odpočinku
Spustit audio