Než dítěti nabídnete bonbon zářivých barev, zkuste se na chvíli zamyslet

13. listopad 2014
Dobré odpoledne

Potraviny prodává nejen jejich chuť, ale také vzhled. Čím barevnější, tím lákavější. Poučený spotřebitel už ale ví, že právě barviva nepřidávají potravinám žádnou výživovou hodnotu a naopak mohou u citlivých jedinců vyvolávat problémy. Nejohroženější skupinou jsou z tohoto hlediska děti.

Ze všech stran jsme nabádáni, abychom četli a opravdu dobře prostudovali etikety výrobků, které si kupujeme v obchodech. A doslova velkým strašákem jsou pro nás takzvaná éčka. Která jsou pro nás „nebezpečná“?

„Některá éčka se dávají do souvislosti se syndromem ADHD, to znamená s hyperaktivitou a sníženou pozorností soustředivosti dětí. Určitě ještě bude třeba dalších výzkumů, aby se to prokázalo s určitostí. Nicméně jestliže chceme ochránit své děti před těmito éčky, která vlastně prezentují barviva, tak bychom se měli vyvarovat potravin, které jsou výrazně barvené,“ upozorňuje doktorka Lydie Ryšavá ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě.

Mezi takovéto potraviny patří zejména bonbony, nápoje, zmrzliny nebo třeba také bramborové lupínky. Obsahují zpravidla barviva – E110 (syntetická žluť), E104 (chinolinová žluť). Dále je to pak například E124 (košenilová červeň).

Slazené limonády, zmrzliny a další výrazně barevné potraviny ale děti mají nesmírně rády. Ale čím je nahradit?

„Děti je mají rády proto, že jsme je je naučili konzumovat. Protože některé děti – a já už znám takové rodiny – opravdu děti napájejí vhodnějšími nápoji, jako jsou bylinné nebo ovocné čaje. Nebo jim dávají čistou vodu, mírně zředěné džusy. Limonády a coly by děti měly používat tak, jak to bylo kdysi, jako svátek,“ dodává Lydie Ryšavá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.