Neziskovky z Ostravska zvou na benefiční Advent plný andělů

29. listopad 2016

Velké věci vznikají z těch malých, takové je motto benefice s názvem Advent plný andělů. Neziskovky a dobrovolníci se představí veřejnosti v ostravském klubu Impact Hub. Kromě tvůrčích dílen a dalšího programu bude dnešní odpoledne patřit hlavně povídání o tom, kde a jak pomoci. Za pořadatele vás zve Ivana Mariánková, se kterou jsme v magazínu Křížem krajem hovořili.

Paní Mariánková, proč Advent plný andělů pořádáte?

V každém případě chceme podpořit ostravský neziskový sektor a lidem přiblížit práci organizací, které se zabývají zejména sociálními službami, ale i ekologickou výchovou.

Buďme konkrétní – jak jste celé odpoledne pojali a co se u vás lidé dozvědí?

Akce bude pro veřejnost otevřená od čtyř hodin. Budou tam stánky jednotlivých organizací, kde si lidé mohou něco vyrobit – ať už vánoční dekorace nebo dárky, něco nakoupit, třeba drobné občerstvení. Vše je připraveno klienty těchto organizací, což jsou většinou lidé s handicapem.

Od půl šesté tam bude moderovaný program, jehož součástí bude kulturní vystoupení. Zase tam budou vystupovat částečně klienti těchto organizací, například bubenické uskupení nebo taneční soubor. Budeme tam mít ale i profesionální řecké vokální trio. A letos poprvé veřejně oceňujeme ty, kteří pomáhají, i když nemusí – takzvané Anděly mezi námi. Každá organizace, která se té benefice účastní, představí svého anděla.

Mohou lidé pomoci přímo na místě?

Určitě. My právě tuto akci pořádáme proto, abychom pomohli inspirovat ty, kteří chtějí pomoci a třeba neví jak. Takže mohou pomoci přímo na místě tím nákupem výrobků, jak už jsme říkali, také dobrovolným vstupným, mohou se inspirovat přímo u stánků jednotlivých organizací.

Každá organizace bude mít připravenu takzvanou poptávku, to znamená, co jim zrovna aktuálně schází. A člověk může nabídnout své ruce, svou hlavu, svůj čas, případně i finance. Ono nás mnohdy ani nenapadne čím pomoci a takto můžeme pomáhat přímo na míru.

autoři: Petr Soukup , Dominika Škrabalová
Spustit audio