Nick Mulvey: Probuďte se. Teď hned!

Tak jako se vždy v jádru songwriter Nick Mulvey cítil v elektro-jazzové skupině Portico Quartet tvůrčím způsobem nenaplněný, takže v roce 2011 odešel, u nového alba Wake Up Now přehodnotil autorský přístup: z pozice sólisty přešel k široké spolupráci. Vedl ho k tomu rostoucím pocit, že nemocem dnešního světa už jedinec nezvládá vzdorovat.

Otevřené komentáře k uprchlické krizi a lidstvu na samém kraji útesu mu ve studiu Petera Gabriela pomohli formulovat Brian Eno, Federico Bruno, Dan Carey a názor dvanáctiletého kluka z Nigérie: „Raději zemřít na moři, než pomalu umírat doma.“

Od vydání debutového alba First Mind, za které získal nominaci na Mercury Prize, se toho u Nicka Mulveye změnilo víc: odstěhoval se na britský venkov, narodil se mu první potomek a během osobní krize si ujasnil zodpovědnost umělce směrem k posluchačům. Zbytek je iracionální: meditace, zkušenosti s amazonským halucinogenním nápojem ayahuasca a ve snu zjevená rada od Davida Bowieho.

Jednoduchému songwriterství se album vzdaluje elektro-akustickým zvukem a kombinací křehkosti, hymničnosti, zadumanosti a neskrývané potřebě tančit, přestože na nás Nick v hitově vystavěné skladbě Mountain To Move apeluje: „Už se nechci dívat na to, jak ztrácíme čas. Probuďte se. Teď hned.“

Nakažlivé rytmy jakoby z pera Paula Simona nebo Petera Gabriela pocházejí z různých koutů a nejvíc asi z Afriky: nezapomeňme, že Nick vystudoval etnomuzikologii a hudební vědu na School of African and Oriental Studies. K hudebním inspiracím tedy nepřistupuje nahodile, ani povrchně, cítí se jim zavázán, a pokud na něm můžeme něco obdivovat nejvíc, je to, jak je dokáže prolnout s doslova vtahujícími melodiemi.

Uprchlická krize zůstává mimořádně rezonujícím tématem a potřebu se k ní vyjádřit, dostat ze sebe smutek z beznaděje, měl také Nick. „S přítelem Federicem jsme však nebyli schopni psát vlastní texty. Předstírat, že chápeme nejistotu, jakou prožívají uprchlíci.“

Nechali si od uprchlíků vyprávět jejich příběhy, navštívili utečenecký tábor ve francouzském přístavu Calais a spolupracovali s britskou humanitární organizací, které věnovali veškeré zisky ze skladby Myela. Vizuálně ji podtrhl videoklip výtvarník a animátora Majida Adina z Íránu.

Kritikovi náboženského konzervatismus se podařilo ze země utéct a zakotvit v Calais. Odtud se Majid po několika měsících dostal načerno na nákladním autě do Londýna, kde se přihlásil do soutěže o nové vizuální ztvárnění kultovních rockových skladeb. Adinova jímavá a zároveň ohromující reinterpretace Rocket Man od Eltona Johna zarámovaná do příběhu uprchlíka cestujícího do Velké Británie, se zařadila mezi vítěze a dnes má na YouTube přes devět miliónů zhlédnutí.

Majidova slova, že i v neštěstí se může skrývat krása, podtrhují většinu skladeb Nickova alba, obzvlášť milostné rozjímání We Are Never Apart a In Your Hands.

Spustit audio