Nohy nás nosí celý život, ale často tomu péče neodpovídá

29. duben 2015

Až tři čtvrtiny lidí trpí podle ortopedů nějakými problémy, které se týkají nohou. Nejčastěji jde o ploché nohy, které pacientům působí potíže s delší chůzí i stáním, nohy jim otékají a často taky bolí.

Ploché nohy patří mezi nejčastější ortopedické vady. FACT BOXO tom, že nejdůležitější jsou kvalitní boty, správná hygiena a také speciální cvičení, jsme hovořili s doktorem Petrem Krawczykem.

„Plochonoží se vyznačuje především poklesem podélné klenby a příčné klenby nožní. Je to spojeno většinou i s deformitou v oblasti předonoží, kdy máme různé deformity prstů. Velmi často také můžeme pozorovat deformity v oblasti paty,“ popisuje lékař.


Téma příští Lékárny
Astma. Už teď nám můžete psát dotazy, a to na mailovou adresu lekarna.ostrava@rozhlas.cz. V době vysílání pořadu dotazy volejte na číslo 59611 22 66.

Obecně se dá říci, že plochonoží je termín pro popis deformity nohy. Máme několik typologií chodidel – ať už je to antropologická, klinická nebo funkční. Z tohoto pohledu máme na chodidla různý pohled. Každý odborník se tak na tu nohu dívá jinak.

Jak se tedy na problematiku dívá doktor Petr Krawczyk? Jaký mají ploché nohy vliv na držení těla? A co se s tím dá dělat? Poslechněte si záznam Lékárny (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku) a dozvíte se více.

autor: čan
Spustit audio