Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – únor 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V únorovém vydání uslyšíte ukázky z alb z alb tuniské zpěvačky Emel Mathlouthi, švýcarsko-libanonského dua Praed, legendy britského folkrocku Steeleye Span a turecké zpěvačky Gaye Su Aykol.

Mezi nejvíce očekávané novinky patří deska Ensen tedy Lidé od tuniské zpěvačky Emel Mathlouthi. První singl dostal název Lidé, pomozte lidem a v roli produkčního se na něm podílel slavný Valgeir Sigurdsson z Islandu, spolupracovník Björk nebo Sigur Ross.

Švýcarsko-libanonské duo Praed, tedy Paed Conca a Raed Yassin, se spoustu let věnuje stylu shaabi, což je novodobá městská hudba ze severní Afriky. Hraje se v Alžírsku, Maroku, Tunisku nebo Egyptě, ale pokaždé zní odlišněji. Přestože si zachovává výrazný taneční charakter, vždy čerpá z místních hudebních tradic. Praed nejvíc zkoumají shaabi z Egypta a zkoušejí přitom, jaký nápor elektrobeatů a psychologie vydrží.

Říše hologram

Turecká zpěvačka Gaye Su Aykol spojuje na novém albu Říše hologram ozvěny hudebních tradic z Malé Asie a západního rocku se surfovými kytarami a psychedelií. „Míchám na něm zkušenosti ze západní a východní hudby. Nejen obrazně, připadám si jako most postavený přes Bospor,“ tvrdí zpěvačka s velkou budoucností.

Spustit audio