Novojičínský jachtař si splnil dětský sen. Na malé jachtě přeplul Atlantik

28. únor 2017

Téměř čtyři týdny strávil plavbou přes Atlantik novojičínský jachtař Jaromír Radkovský. Spolu s dalšími třemi členy posádky zažil na desetimetrové jachtě mořskou nemoc, frustraci ze slabého větru nebo strach ze srážky s velrybou nebo vypadlým kontejnerem z lodi. Unavení z nečekaně delší cesty nakonec zakotvili v Karibiku.

Jaromíru Radkovskému učaroval příběh Richarda Konkolského, který třikrát sám obeplul Zemi. Sen si manažer z Nového Jičína začal plnit před 18 lety, kdy se poprvé plavil po moři. Na lednové dobrodružství to vzal přes internet. Našel nabídku připojit se k přeplavbě Atlantiku.

„Byli jsme čtyři. Já, majitel lodi se svoji manželkou a čtvrtý člen posádky byl kluk z Prahy, který taky se věnuje jachtingu,“ vypočítává jachtař.

Jachta Ballydonna vyplula z Kanárských ostrovů 3. ledna. Trasa ji zavedla nejdříve na jih k rovníku, kde vanou větry zvané pasáty. Tehdy začaly první problémy.

Muž přes palubu!

„V noci, když přicházela tlaková níž a velké bouře, tak jsem vzbudil posádku, abychom sbalili plachty a připravili se na bouřku. A srazilo mě ráhno lodě přes palubu. A měl jsem obrovské štěstí, že v době, kdy byly několikametrové vlny, jsem byl připásán a připoután k lodi, a že jsem se dostal zpátky, protože asi bych tady dneska s vámi nehovořil,“ vypráví Radkovský.

To ale ještě zdaleka nebylo všechno. Jaromír Radkovský dostal mořskou nemoc, kapitán si zlomil žebro a na všechny dolehla psychická krize z dlouhého odloučení od okolí.

„Ale upřímně řečeno nejvíc v noci, když jste sám na hlídce, se bojíte, že do vás vrazí nebo vy vrazíte do velryby. Nebo daleko horší věc, že se srazíte s nějakým nákladem, který vypadne z lodí. Jako kontejner, který vás rozčísne a ta loď je neopravitelná,“ přemítá.

Déšť při plavbě přes Atlantik

Po bouři bezvětří

Když pominuly bouře a vysoké vlny, vystřídaly je naopak potíže se slabým větrem. Jeden den jachta urazila 150 mil. Pak jako když utne.

„Druhý den poté nám vítr v podstatě se utišil a řekli jsme aha, tak je to dalších 10 dnů. A když to říkáte druhý den a třetí den a čtvrtý den a pak vám vlastně dojde, že i zásoby, které máte, už nejsou moc s velkou rezervou,“ vzpomíná novojičínský jachtař.

Jachtařský grál

Po 26 dnech ale nakonec jachta dorazila do cíle v Karibiku. O téměř týden později, než posádka původně plánovala.

„Každý jachtař vám řekne, že přeplout Atlantik je takový jachtařský grál. Pro mě je to zatím největší úspěch. Nejenom to, že jsem naplul nejvíc námořních mil v kuse, že to je zhruba tři tisíce mil, šest tisíc kilometrů, ale i to, že jsem se dokázal vypořádat s tou samotou, s tou náročností, i s tím stresem, který tam byl. A samozřejmě budou i nějaké jiné sny, ale o těch teď nemůžu mluvit, protože moje žena by mě neměla ráda,“ uzavírá s úsměvem Jaromír Radkovský.

Jaromír Radkovský v cílovém přístavu
autor: Michal Polášek
Spustit audio