Nový Jičín si připomene 300 let od narození generála Laudona. Dům, kde zemřel, ozdobí nová busta

29. květen 2017

Laudonův dům v Novém Jičíně bude mít novou bustu slavného generála. Vítr s deštěm totiž narušily materiál původní sochy, která začala praskat. Vznikající dílo proto bude z bronzu, který by měl rozmary počasí bez problémů vydržet. Město si novou sochou také připomene výročí 300 let od narození generála, který po boji s nemocí zemřel právě ve zmíněném domě. V magazínu Křížem krajem jsme o tom hovořili s místostarostkou Blankou Faluši (ČSSD).

V jaké fázi je práce na nové bustě? Kdy si ji lidé budou moci prohlédnout?

V tomto týdnu by se měla demontovat stávající busta a podle ní se bude vytvářet kopie. Původní dílo sochaře Saši Zahradníka se nasnímá scanerem a jeho digitální podoba bude předána slévárně, která vytvoří odlitek. Vše se bude dít za odborného dozoru restaurátora Muzea Novojičínska. Nová busta by měla být hotova v druhé polovině srpna, k slavnostnímu odhalení pak dojde v rámci slavností města v sobotu 9. září.

Bronz je celkem drahý materiál, jak budete sochu chránit?

Zhotovení bude stát 200 tisíc korun a jsme velmi rádi, že se nám podařilo na celou tuto částku zajistit sponzorský dar. Busta bude na budově ukotvena speciálními prvky, ale hlavně prostor náměstí je monitorován. A samozřejmostí je potom pojištění uměleckého díla.

Jak naložíte se současnou Laudonovou bustou?

Bude umístěna do stálé expozice generála Laudona v Návštěvnickém centru Nový Jičín.

V okolí Laudonova domu chystáte ještě další opravy, jaké?

Na úpravu zeleně při plánované rekonstrukci takzvaného Laudonova náměstíčka, které sousedí s Návštěvnickým centrem, máme rovněž přislíben sponzorský dar ve výši 200 tisíc korun a celková rekonstrukce náměstíčka by měla proběhnout v roce 2018.

autoři: Petr Soukup , Dominika Škrabalová
Spustit audio