Obrazy inspirované myšlenkami, cestami, zvířaty nebo také květinami rostoucími na haldách. Právě takové vystavuje Renáta Laryszová

16. únor 2017
Dobré odpoledne

Obrazy, objekty, malby na různých materiálech. To vše najdou návštěvníci v těchto dnech v ostravské galerii Orchard, kde vystavuje Renáta Laryszová. Absolventka ateliéru malby Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, která mimo jiné také před nedávnem napsala eknihu pro děti nazvanou Lumpárny pejska Edy, představuje výběr ze své rozmanité tvorby.

Více napoví rozhovor, který jsme s ostravskou výtvarnicí na výstavě natočili. Ještě dodejme, že na výstavu jste do ostravské galerie Orchard zváni do 2. března.

O jaký typ výstavy jde?

Tato výstava je interaktivní, měla jsem záměr zapojit i diváky. Výstava se jmenuje Tajemství myšlenkového žebříku. Ten žebřík je vlastně jednou z nejdůležitějších částí výstavy.

Kdybych to měla nějak popsat, tak tady vidím na šňůrce zavěšeny takové ruličky z papíru a v nich něco je. Nějaké vzkazy snad?

Ano jsou tam moje osobní myšlenky, moje moudra. Někdy je to i trošičku legrace. Na každé té ruličce je číslo, pod kterým se skrývá určitá myšlenka.

Tak řekněme, že moje je třináctka...

Tak tento tubus má po stranách takový otvor a v tom je papír, na kterém je napsáno moudro. A vaše číslo třináct – je tam napsána tato myšlenka: Nikdy nelži. Lež má sice krátké nohy, ale umí rychle utíkat a brzo tě doběhne.

Renáta Laryszová a její Myšlenkový žebřík v galerii Orchard

Jaká další moudra tam máte?

Hodně je tam třeba o lásce nebo je tam i moje osobní krédo, které se týká malování.

Když se porozhlédneme po galerii, vidíme tady výběr z rozmanitých cyklů. Čemu všemu se věnujete?

Můj záběr je celkem široký a je to vidět i na této výstavě. Jsou tady malby, proškrabávané malby, jsou tady vitráže na igelitu, jsou tady kresby tuší ve stylu čínského písma, máme tady objekty na polystyrénu.

Jak se jmenují vaše cykly, abychom si ty náměty trošku přiblížili?

Cyklus zabývající se takovým hravým čínským písmem se jmenuje Jako v Číně. Pak tady máme cyklus Mutanti, což jsou obrázky na plátně. Je to vlastně spojení dvou zvířátek – mám tam třeba zebropapouška, je tam slonošnek, netopýromotýl. Potom je tady cyklus květin na haldě.

Kde všude čerpáte inspiraci?

Je to příroda, okolí, vlastní pocity. Jsou tady i takové zápisky z cest, je tady jeden cyklus z cest po Uherském Hradišti, víceméně takový malovaný deníček.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.