Obyvatelé Radkova na Opavsku bojují za starou alej

19. červenec 2014

V Radkově na Opavsku mají unikátní lipovou alej. Je nezvykle úzká a má podivuhodně tvarované kmeny stromů. Lemuje někdejší zámeckou kočárovou cestu do místní části Dubová. Jenže historické stromořadí dnes trpí kvůli náporu dopravy, provoz stromy staré více než 150 let poškozuje.

Místní občanské sdružení se snaží stromům pomoci. Potřebují průběžně odborný zásah, obnovu v nové výsadbě a hlavně odvést silniční dopravu na nový obchvat, o který stojí taky obec. Cesta vedoucí alejí je velmi úzká a projíždí se tam špatně.

„Lipová alej patří k dominantám naší obce a potřebuje záchranu, nebo někoho, kdo do toho půjde, kdo se do toho opře,“ říká paní Linda, obyvatelka Radkova.

Několik zásahů mají stromy za sebou - zdravotní řezy, vazby korun, ošetření kmenů a kořenů. „Bylo to určitě přínosné, auta teď lépe vidí, protože tam byly obrovské výmlatky, dlouhé dva metry, a zasahovaly do té cesty, takže to bylo i trochu nebezpečné,“ říká Dalibor Halátek z občanského sdružení Radkov.

Více o radkovské aleji si poslechněte v pořadu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.