Ochránci přírody si i v Poodří připomínají Světový den mokřadů

13. únor 2018

Česká ornitologická společnost pořádá pravidelné procházky do mokřadů. Jedním z cílů je Chráněná krajinná oblast Poodří kolem řeky Odry mezi Ostravou a Novojičínskem. Únorovými vycházkami ochránci přírody připomínají Světový den mokřadů. Ty patří k nejohroženějším ekosystémům na světě a jsou významné především pro vodní ptactvo.

Početná skupina milovníků krajiny Poodří narazila na první zajímavé známky ptačího života už na nádraží v Jistebníku. A nebyly to jen zpívající plyšové hračky, které si s sebou přinesla jedna malá účastnice vycházky.

„Tady jsem našel takové – pojď sem, malá ornitoložko – co to je?“ volá k sobě ornitolog Jan Mayer dívku a ukazuje na něco, co dívenka označí jako ‚nějaká hovínka‘. Ukáže se, že jde o tzv. soví vývržky.

A pak už se výprava ubírá směrem k Bezruči, největšímu jistebnickému rybníku. „Rybníky byly zakládány v 14. století. Spousta jich zanikla, zůstalo jich asi dvacet sedm. Co se týče ptačí osádky, tak na jaře jsou tady stohlavá hejna hus, jsou tady také morčáci – možná je také uvidíme,“ říká na úvod vycházky ornitolog.

Zatím vypuštěné a zamrzlé rybníky naplno ožijí až někdy v dubnu. Ornitologické a přírodovědné společnosti chystají v Poodří další komentované vycházky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio