Ondřej Brzobohatý se o Vánocích těší na klid a na pohádky

20. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Držitel zlaté desky, herec, hudebník a producent Ondřej Brzobohatý se letos postaral o skvělou tečku za koncertní sérií ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Za sebou má i více než úspěšný rok, vydal sólové album "Identity" a vyrazil s ním na turné. My jsme si s ním na jeho ostravské zastávce povídali o Vánocích a také o tom, že na Štědrý večer lidé uslyší jeho hudbu v nové české pohádce.


Na čem jste v poslední době pracoval?

Nedávno jsem dokomponoval muziku pro pohádku Princezna a písař. Byla to taková větší práce, protože jsem to skládal pro symfonický orchestr a kompletní aranže jsem si dělal sám. Bylo to velmi milé a těším se na to. Je to pohádka Karla Janáka, taková ta štědrovečerní.

Máte vůbec čas prožívat advent? Nějak se zklidnit před Vánoci?

Je pravda, že to ještě nějak nestačím vnímat. Že bych cítil nějaký ten klid, dal si nějaké to cukroví, to vůbec. Já žiju taky tak, že než se vůbec soustředím na to, že mám odpočívat, tak jsem neustále zabraný do práce, takže občas nejsem ještě úplně přítomen na této zeměkouli.

A kdy tedy budete? Kdy pro vás začnou Vánoce?

Myslím, že opravdu asi až ucítím, že se smaží řízky a bude vonět bramborový salát. Pak člověk tak nějak vypadne z toho stresu a bude vědět, že si může dát tu štědrovečerní večeři, pak si jenom lehnout na gauč a koukat na pohádky. To samé pak opakovat hned druhý den ráno, s tím studeným bramborovým salátem a studeným řízkem.

Udržujete doma nějaké zvyky nebo tradice?

Jediné, co vám můžu říct, je to, že když jsem byl malý, tak pro mne to bylo dost traumatizující období, už vzhledem k tomu, že jsem se obrovsky těšil na ty dárky a tak, a vzhledem k tomu, že jsem hrál na ty housličky, tak táta si vymyslel, že budeme mít takovou malou besídku před rozdáváním dárků. Takže jsem musel ještě půl hodiny hrát koledy a na to jsem se samozřejmě nikdy netěšil. Zpětně je to velmi úsměvné. Nicméně jsem to přežil a myslím, že to na mě nemělo nějaký zásadní traumatizující vliv.

Otázka na závěr – co byste popřál našim posluchačům?

Jen to nejlepší. Ať se mají krásně, ať prožijí nádherné svátky, ať věří svým snům a ať se milují.


Ze svých plánů na rok 2015 prozradil Ondřej Brzobohatý třeba to, že se těší na další koncerty, třeba na Slovensku, kam už v únoru zamíří v rámci Identity tour.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.