Opava patří nejlepším mladým varhaníkům. Začíná tam mezinárodní soutěž

24. říjen 2016

Ode dneška až do soboty patří Opava nejlepším mladým varhaníkům. Začíná 19. ročník tradiční a v Evropě oceňované Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena. Soutěžící, kterým není více než 30 let, si postupně vyzkouší několik nástrojů a veřejně vystoupí i v konkatedrále.

Byli jsme u toho, když měli možnost upravit varhany podle vybrané skladby. Každý na to potřeboval více než hodinu.

„Varhany jsou v poměrně dost slušném stavu a je opravdu radost na ně hrát. Několikrát jsme si překontrolovali úseky skladby, není žádný problém,“ říká soutěžící Václav Zeman.

S nástrojem se tady sžívají nejenom hráči ale i registrátoři. To jsou ti, kteří musí být během skladby po ruce.

„Někdo mi kdysi řekl, že registrátor to může tomu soutěžícímu jedině zkazit. Soutěžícího může rozhodit, když mu třeba dám špatně nebo pozdě nějaký rejstřík. Takže velká nervozita bude i na mé straně,“ svěřuje se Alžběta.

Jednou z varhanic, která v Opavě také kdysi soutěžila a teď pomáhá s organizací celé soutěže, je Magdalena Rainko z Církevní konzervatoře Opava.

„Máme tady spoustu kandidátů z České republiky, ze Slovenska, Polska, Maďarska. Máme tady dokonce Korejku nebo slečnu z Ázerbájdžánu. Musí zvládnout zahrát víc než šedesátiminutový repertoár,“ upřesňuje organizátorka.

Ti, kteří uspějí v této soutěži, dostanou nejenom finanční odměnu, ale budou mít domluvené i vlastní koncerty. A to je i podle samotných soutěžících možná to nejcennější.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.