Opava vzdává hold jednomu z nejslavnějších českých malířů. Dům umění vystavuje obrazy Josefa Lady

15. březen 2017
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Opavský Dům umění si připomíná dvojí výročí Josefa Lady. Známý český malíř a ilustrátor se narodil před 130 lety a od jeho úmrtí letos uplyne let 60 let.

Rozsáhlá výstava Ladových děl ode dneška ukáže různé fáze jeho tvorby – od novinových kreseb až po ilustrace dětských knih. Expozici doplňuje také bohatý doprovodný program.

„My vždycky k těm výstavám přistupujeme tak, že chceme umělce představit nejen v té klasické podobě, ale chceme ukázat i ta méně známá díla. Takže samozřejmě na vodníky a na malebné vesničky se určitě dostane, ale až ve druhém patře. Tady máme věci, které lidé vůbec neznají, nebo je znají jen velmi málo,“ říká hlavní kurátor výstavy Jan Kunze.

Podle Jana Kunzeho tak návštěvníky hned v přízemí překvapí Ladova raná tvorba, kdy si jako začínající malíř přivydělával kresbami do novin a časopisů.

„Pocházel z velmi chudých poměrů, a přestože od mládí chtěl být umělcem, tak se velmi brzy musel začít živit jako kreslíř. To ho vlastně živilo, než se propracoval k tomu svému osobitému stylu, který známe všichni z pohádek,“ dodává kurátor.

Od malířových prvopočátků se pak může návštěvník přesunout do prvního patra, kde už na něj čekají Ladovy neznámější malby, jako je krajina inspirovaná životem v rodných Hrusicích, ilustrace Švejka nebo pohádkových bytostí. Takového vodníka tu třeba napočítáte rovnou třikrát.

„Lada často ty postavy jakoby recykloval a trošku měnil prostředí. Když teď vidíte ty dva tři kusy, můžete hledat rozdíly a zjistit, co se tam opravdu změnilo,“ ukazuje výstavář Martin Sněhota.

Díla Josefa Lady na výstavě v opavském Domě umění

Celkově se v Domě umění nachází kolem 130 originálů Ladových obrazů, které do Opavy zapůjčilo několik institucí a soukromých sběratelů z celého Česka. Od jednoho z nich pochází také další zajímavost.

„Tady jsme před cyklem, který se jmenuje Jak se tvoří noviny. Je to takový prvopočátek českého komiksu, ale Lada těchto prapůvodních komiksů vytvořil několik,“ dodává kurátor Jan Kunze.

Doufá, že nová výstava přiláká i spoustu dětských návštěvníků. Speciálně pro ně chystá Dům umění animační programy, hravý koutek, a aby děti na Ladovy obrázky dobře viděly, visí většina z nich o něco níže než obvykle.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio