Opavské AC/DC. Cenná rozvodna se v garáži schovává sto let

26. říjen 2016

Dnes už sice opavské ulice nebrázdí tramvaje, ale památka na ně stále ještě stojí. Uprostřed města, schovaná v šedé garáži. Řeč je o měnírně elektrického proudu. Ta je dnes technickou památkou, kterou rozhodně stojí za to prozkoumat.

Na první pohled se nejedná o nic zvláštního. Přitom ale ukrývá jednu z nejcennějších technických památek Opavy. Ve funkcionalistické budově projektované opavským stavitelem Aloisem Geldnerem je schovaná měnírna elektrického proudu.

„Co si vyžádalo stavbu měnírny? Na počátku 20. století se počet obyvatel Opavy rozrůstal a staré drožky už nestačily pokrýt nároky na dopravu. Proto v roce 1903 rada města rozhodla o výstavbě moderní městské dráhy,“ říká Eva Tílová, pracovnice opavského infocentra.

Zařízení měnírny pochází z roku 1905

MHD v Opavě bude mít 101 let

Už o dva roky později, přesně 4. prosince 1905, vyjely do opavských ulic tramvaje. Jejich provoz zajišťovala elektřina z nové elektrárny. Ale bylo potřeba vybudovat také měnírnu, která by sloužila ke změně střídavého proudu dodávaného z elektrárny na proud stejnosměrný.

„Tramvaje z opavských ulic postupně zmizely v průběhu 50. let 20. století. Nahradila je levnější trolejbusová doprava. Ale i trolejbusy potřebovaly měnit elektrický proud ze střídavého na stejnosměrný. A tak měnírna zůstala v provozu až do roku 1984,“ vysvětluje Eva Tílová.

Dnes je tato zajímavá technická památka přístupná při výjimečných příležitostech, jako jsou například Dny evropského dědictví. Nebo si její prohlídku můžete objednat v opavském informačním centru.

Spustit audio